FotbalPrincipal

Gata și cu stadionul Astra din Ploiești! Ioan Niculae a scos la vânzare baza sportivă pentru 2,6 milioane de euro

Baza sportivă Astra Ploiești, inclusiv stadionul pe care echipa de fotbal cu origini în perioada interbelică și-a disputat meciurile până acum câțiva ani, a fost scoasă la vânzare pentru suma de 2.614.140 de euro plus TVA.

Baza sportivă Astra, “zonare mixtă – rezidențială și comercială”

Deținătorul stadionului, firma New Century Development SRL, a postat următorul anunț:
„COMPLEX SPORTIV STADION ASTRA PLOIESTI

Proprietate compusa din 3 parcele, constructii si amenajari
Parcela 1 – 17714 mp – Proprietate comerciala:
– Complex sportiv Stadion ASTRA, compusa din teren in suprafata de 17.714 mp si constructii, situat in zona mediana a localitatii Ploiesti cu acces din drumul principal asfaltat. Zonarea este mixta – rezidentiala si comerciala.
– Amplasamentul are acces la urmatoarele utilitati: energie electrica, apa-canal, gaze.
– Pe amplasament se gaseste o amenajare constand in teren de fotbal, cu suprafata din iarba. Constructiile au beneficiat de lucrari de reparatii si modernizare.
Parcela 2 – 150 mp:
– Proprietate compusa din teren in suprafata de 150 mp, situata in zona mediana a localitatii Ploiesti cu acces din drumul principal asfaltat. Zonarea este mixta – rezidentiala si comerciala.
– Amplasamentul are acces la urmatoarele utilitati: energie electrica, apa-canal, gaze.
– Terenul in prezent face parte din complexul sportiv Stadion ASTRA.
– Intrarea se face prin Str. Strungului nr.2
Parcela 3 – 335 mp:
– Proprietate compusa din teren in suprafata de 335 mp, situata in zona mediana a localitatii Ploiesti cu acces din drumul principal asfaltat. Zonarea este mixta – rezidentiala si comerciala.
– Amplasamentul are acces la urmatoarele utilitati: energie electrica, apa-canal, gaze.
– Terenul in prezent face parte din complexul sportiv Stadion ASTRA, reprezentand accesul secundar al stadionului.
– Constructiile cu destinatia locuinta, inscrise in cartea funciara sunt in prezent demolate.
– Intrarea se face prin Str. Casin nr.18-20”.

Baza sportivă Astra, vândută după aproape un secol de existență

Baza Astra, cunoscută în Ploiești și sub numele de Columbia, are o istorie aproape centenară, strâns legată de zăcămintele de petrol ale României din zona Valea Prahovei. În umbra Societății Astra Română – unde erau grupate exploatările petrolifere și rafinăria Astra – s-au pus, după Primul Război Mondial, bazele unui club sportiv care cuprindea tir, fotbal, echitație și șah. Sportivii erau recrutați mai ales dintre muncitorii străini și români de la Astra Română.

Clubul a trecut prin multe transformări de-a lungul anilor, apoi, după revoluție, în 1997, a ajuns pe mâna fostului ofițer de Securitate Ioan Niculae, devenit între timp prosper om de afaceri.

Potrivit site-ului citr.ro (unde este postat și anunțul de vânzare a bazei sportive), managerul firmei New Century Development SRL, care a scos la vânzare baza sportivă Astra, este Adrian Lotrean. Acesta este senior partner la CITR și are trecută în portofoliu, ca proiect coordonat, și InterAgro, firma lui Ioan Niculae.
Firma New Century Development SRL are sediul în București, Bulevardul. Regiei 2 B, Sectorul 6, exact aceeași adresă cu firma Galaxy Tobbaco, fosta “Tutunul Românesc”, parte a grupului InterAgro, al lui Ioan Niculae, potrivit publicațiilor „Ziarul financiar” și profit.ro.

Privind bilanțul contabil al New Century Development SRL, deținătoarea bazei Astra, te-ai și mira din ce trăiește acestă firmă. La fel ca multe alte active ale lui Ioan Niculae, compania este pe pierdere de foarte mulți ani. În 2018, a avut cifră de afaceri de 4.382.607 lei și pierderi de 2.923.548 lei.

Scandal cu deșeuri toxice îngropate în incintă

Începând din 2012, după ce Ioan Niculae a mutat echipa de fotbal Astra la Giurgiu, pe stadionul din Ploiești a mai jucat, în Liga 3, “satelitul” Astra II.

Într-un articol din iunie 2015, publicația actualitateaprahoveana.ro descria cum Garda de Mediu a amendat cu 40.000 de lei gruparea AFC Astra și cu 60.000 de lei firma New Century Development, după ce s-a descoperit că în incinta rafinăriei Astra se îngropau deșeuri toxice.

New Century Development, firma controlată de Ioan Niculae și al cărei lichidator scoate azi la licitație baza sportivă, a fost implicată – scria aceeași publicație ploieșteană – într-o dubioasă afacere cu reziduuri aduse ilegal de pe nava Flaminia.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova notau atunci că era vorba de „deşeuri introduse în ţară în alte scopuri decât cel al eliminării şi care nu pot fi utilizate în scopul pentru care au introduse”.

Condamnări pe bandă rulantă și explicații cu uneltiri malefice

În ultimii ani, Ioan Niculae, socotit o perioadă cel mai bogat român, a avut probleme mari cu justiția. A fost condamnat definitiv la închisoare, în 2015, în dosarul “Mită la PSD”, fiind găsit vinovat de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

A fost eliberat condiționat, dar în 2018 a fost condamnat din nou, în primă instanță, la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru infracțiunile de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani. Recursul se judecă și azi la Curtea de Apel, fiind la a 10-a înfățișare.

La momentul respectiv, Ioan Niculae a acuzat existența unui complot internațional, în care erau amestecate și servicii de informații, care avea scopul de a lichida “primii 5-7 oameni de afaceri din România”.

Tags

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close