FotbalPrincipal

Liga 3 nu se va mai relua. FRF ia în calcul ca din Liga 2 să nu mai retrogradeze nimeni, iar în sezonul 2020-2021 să se revină la formatul cu două serii geografice | Surse

O decizie definitivă e așteptată de la autoritățile guvernamentale săptămâna viitoare. Federația a cerut lămuriri pentru reluarea competiției doar în privința primelor două ligi

Criza provocată în societate de epidemia de coronavirus va duce, în fotbalul românesc, la schimbări de sistem competițional. Acest sezon de Liga 3 nu se va mai relua, federația intenționează ca în Liga 2 să se mai joace doar partidele care contează pentru promovare (un fel de play-off), urmând să nu mai retrogradeze nimeni, iar din campionatul viitor să se revină la formatul cu două serii pe criterii geografice, afirmă pentru sport-zone.ro surse bine informate.

La ședința online avută săptămâna trecută de Burleanu cu șefii cluburilor din Liga 3 s-a convenit ca toate grupările să-și comunice la federație opțiunea în privința a ceea ce a mai rămas din sezonul 2019-2020.

Liga 3 ar urma să fie oprită. FRF nici măcar n-a mai adus în discuție posibilitatea reluării ei la MTS și Ministerul Sănătății

Președintele FRF a dat impresia, încă din timpul discuțiilor, că încearcă să găsească argumente în favoarea stopării sezonului, relatează persoane care au asistat la discuție. Din Liga 3 mai sunt de disputat 14 etape. Cum și majoritatea șefilor de cluburi ar prefera să scape de bătaia de cap a acestor meciuri, este hotărârea de a “îngheța” competiția în acest moment este foarte probabilă.

Sursele sport-zone.ro afirmă, dealtfel, că FRF nici măcar n-a mai pomenit, în discuțiile cu instituțiile statului (Ministerul Sportului, Ministerul Sănătății), despre Liga 3, atunci când a cerut informații despre posibilitatea reluării competiției.

În acest moment, există un dialog între FRF, LPF și cele două ministere pe marginea unui protocol strict care să permită, eventual, reluarea meciurilor în Liga 1 și Liga 2. Despre Liga 3, organizată de FRF, nici măcar nu s-a mai discutat, semn că Burleanu caută acum doar aprobarea formală a cluburilor pentru a stopa oficial sezonul.

O decizie este așteptată în aceste zile.

Liga 2: câteva meciuri între primele clasate, pentru stabilirea promovatelor. În sezonul viitor s-ar reveni la două serii

În ceea ce privește Liga 2, FRF are pe masă, în acest moment, două variante: “înghețarea” competiției sau reluarea ei cu doar câteva meciuri între primele clasate, un fel de play-off care să decidă promovatele în Liga 1. Veșnic în căutarea unor variante care să mulțumească pe toată lumea, Burleanu ia în calcul – spun persoane bine informate – să nu mai retrogradeze nimeni din Liga 2.

Cele 18 formații (Daco-Getica și Sportul Snagov s-au retras), alături de 5 echipe venite din Liga 3, ar urma să formeze în sezonul următor două serii, pe criterii geografice. Ar fi revenirea la formula existentă până în sezonul 2015-2016 (atunci erau două serii a câte 14 echipe, cu play-off și play-out). Argumentul principal în sprijinul acestei reforme a ligii secunde ar fi plângerile cluburilor, care spun că actuala criză provocată de coronavirus le va aduce în imposibilitatea de a mai suporta cheltuieli cu deplasarea dintr-un capăt în altul al țării.

Obiectivul secundar al FRF în Liga 2: salvarea Csikszereda de la retrogradare

Acest plan mai are un avantaj, din perspectiva FRF: ar asigura supraviețuirea (și recunoștința) în Liga 2 a echipelor Concordia Chiajna, Csikszereda Miercurea Ciuc și Pandurii Tg. Jiu. În cazul Csikszereda e chiar mai mult decât atât. Președintele clubului finanțat de guvernul maghiar este un foarte important aliat al lui Răzvan Burleanu. Zoltán Szondy l-a ajutat pe șeful FRF să câștige alegerile din 2018 împotriva lui Ionuț Lupescu. În schimb, fiul lui Szondy a fost convocat sistematic la loturile naționale de juniori (unde, la un moment dat, erau chemați nu mai puțin de 14 fii de președinți-aliați ai lui Burleanu).

Tags

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close