Ion Țiriac și Simona Halep

ACTE Ce acuzații contra lui Țiriac au ajuns pe masa procurorilor DNA. Adeptul sofismului „între un prost și un hoț, prefer hoțul” e indicat printre cei care ar fi băgat mâna în fondul de rezervă al guvernului

Miliardarul Ion Țiriac, președintele FR Tenis și promotor al sofismului “între un prost și un hoț, prefer hoțul”, este acuzat, într-o plângere penală depusă la DNA, că ar fi complotat, alături de alți conducători ai sportului românesc și de înalți oficiali din fostul guvern al României, pentru a finanța cu bani publici turneul privat de tenis feminin Bucharest Open, organizat la București astă-vară, în luna iulie.

Acuzațiile sunt multiple:
– s-ar fi cerut de la fondul de rezervă al guvernului, destinat situațiilor de criză, de peste 14 ori mai mulți bani decât costa în realitate licența,

– cu banii publici s-a finanțat o afacere privată, încasările intrând în buzunarul unui cetățean maghiar,

– nota de fundamentare semnată de ministrul de finanțe și de ministrul sportului de atunci cuprindea informații false,

– nu exista niciun element de urgență pentru a justifica legal apelarea la fondul de rezervă al guvernului – destinat doar situațiilor de forță majoră,

– guvernul a negociat și încheiat acordul cu niște persoane a căror calitate oficială același guvern al României nu o recunoaște.

Războiul din tenis

În plângerea penală se menționează că, deși Ion Țiriac nu este recunoscut de statul român ca președinte legal al FR Tenis, totuși, premierul Viorica Dăncilă și ministrul de finanțe Eugen Teodorovici, din fostul guvern, au acceptat actele semnate de omul de afaceri în calitate de șef al federației. Inițiatorii cererii de bani publici au motivat, printre altele, că turneul de tenis feminin ar fi necesar pentru ca Simona Halep să-și facă baremul și să se poată califica la Olimpiada de la Tokyo.

Guvernul a acoperit 340.000 de dolari din suma totală de 430.000 plătită către cetățeanul maghiar care deține turneul, deși licența către WTA costă numai 23.250 de dolari.

Povestea este întortocheată și face parte dintr-un război de durată din interiorul tenisului românesc. Plângerea penală a fost semnată de Tudor Iacov, președinte la Progresul București și fratele omului de afaceri Constantin Iacov, dar în spatele său stă Marius Vecerdea, patron la clubul de tenis Pamira Sibiu, fin și antrenor de tenis al lui Klaus Iohannis, președintele țării.

Vecerdea a contestat în instanță, acum doi ani, legalitatea mandatului de președinte al FR Tenis pentru George Cosac. În instanță s-a demonstrat, definitiv și irevocabil, că la alegerile pentru șefia federației se aplicase schema “escrocul din Carpați”, brevetată acum două decenii la șah: fuseseră admise să voteze zeci de cluburi-fantomă, care nu figurau pe lista membrilor FR Tenis depusă la tribunal. Instanța a anulat alegerile și a dispus să fie organizate altele. Noul rând de alegeri a fost câștigat de miliardarul Ion Țiriac, dar Vecerdea le-a contestat și pe acestea din aceleași motive. Procesul este în derulare, Țiriac nefiind în acest moment validat ca președinte al federației.

Între timp, pe 11 noiembrie, la DNA a ajuns o plângere penală pe numele a mai mulți politicieni și oameni din sport, acuzați că s-au organizat într-un grup infracțional pentru a păgubi bugetul de stat.

Lista celor vizați e lungă: Viorica Dăncilă – fost premier, Orlando Teodorovici – fost ministru de finanțe, Bogdan Matei – fost ministru al sportului, Mihai Covaliu – președintele COSR, George Cosac, Ion Țiriac – cei doi au fost votați în Adunarea Generală a FR Tenis ca președinți, dar n-au fost validați de instanță, cetățeanul maghiar Marky Jeno – proprietarul turneului internațional de tenis Bucharest Open.

Acuzație: maghiarul a rămas cu banii, statul român cu cheltuielile

Schematic, expunerea de motive din sesizarea depusă la DNA (care are 13 pagini) acuză următoarele lucruri:

1. Jeno Marky, proprietarul turneului de tenis care avea să se țină în iulie 2019 la București, a bătut palma, inițial, cu guvernul Ungariei, pentru ca întrecerea să se țină la Budapesta. S-a opus însă federația maghiară de tenis, care e în conflict cu guvernul lui Viktor Orban.

2. Așa s-au redeschis negocierile dintre maghiar și federația de la București. Pentru federația de tenis română a negociat George Cosac, deși acesta era invalidat de instanță ca reprezentant legal și oficial. Nici guvernul României, prin MTS, nu-l recunoștea pe Cosac drept președinte al FR Tenis, finanțarea de la buget a activității fiind sistată din noiembrie 2017.

3. Totuși, deși nu era recunoscut oficial de statul român în această funcție, George Cosac ar fi semnat în numele FR Tenis atât înțelegerea cu Jeno Marky, pentru organizarea turneului privat de tenis la București, cât și cererea adresată guvernului României pentru a finanța de la bugetul de stat competiția.

4. În plângerea penală se menționează că taxa de licență pentru turneul organizat la București costă, la WTA, 23.250 de dolari, dar Cosac s-a angajat ca federația română să plătească 430.000 de dolari! 340.000 dintre aceștia aveau să vină de la bugetul de stat.

5. Se menționează în actul ajuns la DNA că, deși turneul era privat și avea să fie plătit din bani publici, clauzele din contract ar fi fost total dezavantajoase pentru partea română:

– Jeno Marky primea funcția de director general al turneului,

dar

– FR Tenis se obliga să îndeplinească toate condițiile de organizare,

– să preia toate costurile cu organizarea competiției,

– să acopere costurile de producție,

– să cedeze drepturile de administrare a premiilor puse în joc

și chiar

– drepturile de transmisii TV și live pe internet pe plan internațional,

– să cedeze două poziții de Wild Card pe tabloul de calificări al turneului.

Cu alte cuvinte, potrivit plângerii penale, FR Tenis s-a încărcat, prin contract, cu toate costurile de organizare și transmitere a Bucharest Open, dar a cedat încasările și beneficiile.

6. În Nota de fundamentare a propunerii de Hotărâre de Guvern pentru disponibilizarea a 340.000 de dolari din fondul de rezervă se menționează că banii sunt necesari pentru taxa de licență anuală a turneului (care, în realitate, costa 23.250 de dolari) pe 2019, dar era trecută drept sprijin financiar pentru activitatea Comitetului Olimpic și Sportiv Român!

“Finanțarea unei cheltuieli privind taxa anuală de licență a unui turneu privat prin care sunt acordate premii unor sportivi străini nu poate fi justificată și tratată ca și cheltuială urgentă și cu atât mai puțin neprevăzută, tocmai pentru că contractul de cesiune al drepturilor de organizare a turneului a fost semnat deja cu mult înainte de 8 iulie 2019 – data emiterii HG prin care prim-ministrul Viorica Dăncilă a decis finanțarea taxei anuale de licență a turneului”, se menționează în plângerea penală.

Miniștrii de Finanțe și al Sportului au motivat că turneul e necesar pentru ca Halep, Buzărnescu și Niculescu să se califice la Olimpiadă! Cele trei nici măcar n-au participat la competiție

Nota de fundamentare pentru scoaterea celor 340.000 de dolari din fondul de rezervă al guvernului ar fi comică, dacă n-ar arăta o nepăsare crasă pentru banii publici. Asumată de fostul ministru al finanțelor Eugen Teodorovici și de fostul ministru al sportului Bogdan Matei, această notă menționa că obiectivul organizării turneului de tenis Bucharest Open este “posibilitatea acumulării de puncte WTA necesare sportivelor componente ale lotului olimpic de senioare, respectiv Simona Halep, Mihaela Buzărnescu, Irina Begu, Raluca Olaru, Ana Bogdan, Monica Niculescu, Irina Bara, pentru participarea acestora la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020”.

Este de prisos să spunem că Simona Halep n-avea nevoie să-i organizeze cineva un turneu la București ca să se califice la Olimpiadă. Toate tenismenele menționate în Nota de Fundamentare puteau participa la orice altă competiție pentru a face punctele necesare. Dealtfel, Simona Halep, Mihaela Buzărnescu și Monica Niculescu nici măcar nu aveau să participe la turneul plătit din banii guvernului României! Halep tocmai câștigase Wimbledon-ul, iar Buzărnescu a ales să participe, în timpul Bucharest Open, la un turneu în Elveția. Niculescu era accidentată.

Ion Țiriac, acuzat că a participat la un grup infracțional organizat

Ion Țiriac era președintele ales, dar nevalidat în instanță al FR Tenis, în momentul desfășurării turneului Bucharest Open 2019, în luna iulie. În această calitate neoficializată de statul român, Țiriac a semnat în numele FR Tenis contractul de comodat și/sau închiriere pentru organizarea Bucharest Open, scrie în plângerea penală depusă la DNA.

Tot Țiriac a semnat și emis convocatorul Adunării Generale a FR Tenis din 13 noiembrie, unde a cerut și obținut aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al federației pe anul în curs, buget care cuprindea și suma de 340.000 de dolari venită de la fondul de rezervă al guvernului, via COSR. “Este evidentă participarea numitului Ion Țiriac la constituirea grupului infracțional organizat, prin încercarea de ‘legalizare’ a întregii acțiuni, printr-o aprobare într-o Adunare Generală ordinară cu votul unor oameni manipulați, care reprezintă diverse entități care nici măcar nu există. (…) S-a aprobat (n.r. – de către FR Tenis) cheltuirea sumei de 340.000 de dolari din fondul de rezervă al României pentru plata unei taxe de licență anuală a unui turneu privat prin plata către un cetățean străin a sumei respective. (…)
Numitul Ion Țiriac a condus din Prezidiu, și deci a prezidat desfășurarea lucrărilor Adunării Generale ordinare a FRT din data de 14.11.2019, folosind în mod fals calitatea e președinte al FRT, deși mandatul nu i-a fost validat de Curtea de Apel București, acționând în mod evident cu încălcarea legii, în scopul de a ascunde modul ilegal prin care a fost finanțată din fondul de rezervă al României cheltuialăa plătită de FRT pentru taxa de licență anuală a turneului, participând astfel activ la constituirea grupului infracțional organizat împotriva intereselor naționale ale României (…)”.

Previous Article
Next Article

2 Replies to “ACTE Ce acuzații contra lui Țiriac au ajuns pe masa procurorilor DNA. Adeptul sofismului „între un prost și un hoț, prefer hoțul” e indicat printre cei care ar fi băgat mâna în fondul de rezervă al guvernului”

  1. titel

    lasi-ti prostiile, sustineti tenismeni tineri. Cum este Jianu Filip, o stea care a tenisului romanesc, campion european la 14 ani, va dispare din topurile tenisului mondial din cauza nesustinerii de catre federatie cu nici un ban. Nu este posibil sa ai pretentii sa te reprzinte in cupa Davis si tu( fedeatie ) nu scoti un leu. Va plangeti ca nu sunt rezultate la seniori, pai cum sa ai rezultate daca acestea se obtin si cu efort financiar. degeaba ai talent daca nu ai bani. „Federalilor” lasa-ti prostiile si treceti la treaba.

  2. Voicu Valentin

    Sa fie sport de performanta si sa ne mandrim,nu inseamna sa acceptam fraudarea banilor publici
    Sa ajuns si in sectorul Sport sa se comita fraude grave. Vinovatii sa raspunda in fata legii, oricine ar fi ei si ce functii au. Daca exista lege si ordine, sa se vada, altfel sintem o natiune de hoti? Cetateanul Roman cum sa perceapa astfel de fraude? Sa ne rusinam ca sintem conationali cu penalii, chear de au pozitii de demnitari, miliardari care nu au rusine si organizeaza frauda?
    Unde esti tu Tepes Doamne….???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *