ActualitateDiverse

Epidemia coronavirus: China își anulează toate competițiile sportive. Campionatul de fotbal nu se știe când va fi reluat, în țară nu mai mișcă nimic „cel puțin până în aprilie”. Ce face Olăroiu?

Epidemia de gripă cu agentul patogen mortal coronavirus care se extinde fulgerător în China a pus nu doar zeci de milioane de oameni în carantină, dar a și blocat întreaga țară, iar toate competițiile sportive sunt suspendate sau anulate “cel puțin până în luna aprilie”, conform guvernului.

Foarte afectat este campionatul de fotbal. Super Liga Chineză 2020 trebuia să înceapă pe 22 februarie, dar în acest moment nici nu se mai pune problema de așa ceva. S-a anunțat deja că debutul sezonului e amânat pe termen nedefinit, o decizie urmând a fi luată de federație, la un moment dat, după ce se va consulta cu autoritățile. Există o dimensiune medicală și profilactică a acestei măsuri – să se evite răspândirea virusului prin adunarea a mai mulți oameni la un loc, cum se întâmplă pe stadioane –, dar și o problemă financiară. Românul Cosmin Olăroiu e antrenor la Jiangsu Suning, care-l plătește cu 7 milioane de euro pe sezon. Și celelalte echipe au pe bancă străini retribuiți cu sume fabuloase: Guangzhou Evergrande îl are pe italianul Fabio Cannavaro, Beijing Guoan e antrenată de francezul Bruno Genesio (venit de la Lyon), Shanghai SIPG e pregătită de portughezul Vitor Pereira, Wuhan Zall (echipa din orașul-epicentru al epidemiei) – de spaniolul Jose Gonzalez, Tianjin Teda – de germanul Uli Stielike și așa mai departe. La aproape fiecare echipă se află și câțiva jucători de top aduși din Occident pe sume fabuloase. Toți aceștia vor trebui plătiți în continuare în situația în care campionatul nu se va disputa.

Supercupa Chinei, programată între Guangzhou Evergrande și Shanghai Shenhua, pe 5 februarie, a fost, de asemenea, anulată.

Meciurile din competițiile intercluburi asiatice nu se știe cum și unde se vor disputa. Marți, la Shanghai, SIPG din localitate va întâlni Buriram United, în Liga Campionilor Asiei, într-un meci fără spectatori.

Turneul de fotbal feminin pentru calificarea la Olimpiada de la Tokyo, în care urmau să joace China, Australia, Thailanda și Taiwan (Taipeiul Chinezesc), prevăzut la începutul lunii februarie, a fost mutat cu totul în Australia, după ce inițial se preconizase ca gazda inițială, orașul Wuhan, să fie înlocuită cu alt oraș chinezesc, Nanjing.

Asociația Chineză de Baschet a anunțat că și Liga de baschet, care urma să debuteze pe 1 februarie, nu se va mai disputa până la noi ordine.

Turneul de box pentru calificarea la Olimpiadă a fost anulat, de asemenea. Urma să se dispute tot la Wuhan.

Un nou tip de coronavirus a fost identificat la Wuhan la sfârșitul anului trecut. Epidemia s-a răspândit mai întâi în alte orașe din China, apoi și în diverse țări. Oficial, se vorbește de 56 de morți și 2.000 de oameni infectați, dar adevărul e greu de aflat de la autoritățile comuniste, care au cenzurat drastic rețelele de socializare și internetul. Totuși, pe Twitter apar filmări, poze și mesaje ale locuitorilor, iar secvențele sunt apocaliptice, cu oameni căzuți pe străzi, spitale arhipline, cu cadavre care zac pe jos, printre oameni, acoperite cu pături, orașe pustii și magazine goale. Armata a încercuit mai multe orașe unde a izbucnit epidemia și a izolat circa 57 de milioane de locuitori. S-a interzis călătoria dintr-un oraș în altul, agențiile de turism au anulat rezervările pentru clienți, președintele chinez Xi Jinping a anunțat oficial că “situația e gravă”. Pe Twitter, locuitorii din orașele izolate spun că statul i-a abandonat, au dispărut medicamentele din farmacii și mâncarea din magazine, în clădirile unde s-au consemnat cazuri de gripă s-a declarat carantina, iar oamenilor li se interzice să mai iasă din case.

Tags

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close