Fotbal

Ce s-a ales de „cei 9 magnifici”, acționarii care promiteau că fac Dinamo mare acum 15 de ani. Majoritatea au intrat la pușcărie, unii au murit, alții trag și azi sforile

Pe 4 iulie 2005, într-o mișcare care la vremea respectivă s-a bucurat de o mediatizare uriașă, 9 oameni de afaceri celebri în România deveneau părtași la o societate pe acțiuni care deținea echipa Dinamo. Nicolae Badea, Cristi Borcea, Ioan Becali, Gigi Nețoiu, Vasile Turcu, Vladimir Cohn, Dragoș Săvulescu, Florian Bușcă – aka Walter și Bagher Karimzadeh se autointitulau “Rockefellerii României” și proclamau o nouă epocă a supremației dinamoviste în fotbalul românesc, simultan cu revenirea în prim-planul european.

Luni, 13 ianuarie 2020, odată cu capturarea lui Dragoș Săvulescu, produsă în Italia, numărul protagoniștilor acelei zile de pomină ajunși după gratii a crescut la 5 – adică majoritatea.
În doar 15 ani, nu numai că edificiul de atunci s-a surpat cu o viteză-record, dar și destinul celor mai mulți dintre acționari a intrat într-un fel de accelerator care a avut, finalmente, deznodământ prost sau chiar tragic.

Povestea ar merita, poate, atenția premiaților regizori români, pentru un film care ar zugrăvi perfect nu doar condiția fotbalului, dar și a societății din țară.

Cinci dintre cei nouă au fost condamnați și au fost condamnați. Unii au încercat să fugă, alții s-au predat, cert e că niciunul dintre ei n-a reușit să se sustragă de la pedeapsă. Doi dintre acționari au decedat. Doar trei au reușit să evite prăbușirea, fiind și azi prosperi, influenți, pe val – chiar dacă, momentan, nu mai au nicio legătură cu echipa de fotbal din prima ligă.

Nicolae Badea – președintele. Îi suflă-n ceafă lui Negoiță

Emanat din vechiul aparat de conducere al statului comunist, Nicolae Badea (71 de ani) – unul dintre cei doi gineri ai fostului ministru al lui Ceaușescu, Ion Dincă “Te leagă” – a scăpat de taifunul care a măturat acționariatul dinamovist de acum 15 ani. Este în continuare multimilionar, prosper om de afaceri, și nu a trădat niciodată oligarhia criptocomunistă instituită la putere după decembrie 1989. Astă-toamnă la numit la conducerea firmei sale, Computerland, pe fiul unui alt fost demnitar comunist, Mihai Liviu Gherman (fiul lui Oliviu Gherman, președinte al Senatului și al FDSN – actualul PSD – între 1992-1996.

Căsătorit, având trei copii minori, Nicolae Badea a rămas în picioare chiar și în timpul domniei lui Liviu Dragnea, perioadă în care a intrat în coliziune cu “țăranii”, așa cum îi caracterizau vechii pesediști pe ciracii fostului lider PSD veniți cu sutele pe funcții de conducere în administrația din București. Ministerul de Interne a încercat să îl deposedeze pe Badea de drepturile asupra stadionului “Dinamo”, dar lupta continuă în Justiție.

Sursele sport-zone.ro spun că Badea nu a refuzat ideea ca, dacă apare posibilitatea, să recupereze Dinamo 1948 din mâinile lui Negoiță. În urmă cu doi ani a pus sechestru pe acțiunile acestuia la club, deoarece Negoiță nu i-a plătit banii cu care a cumpărat Dinamo în 2013.

Cristi Borcea – s-ar putea întoarce la Dinamo, alături de câțiva ciraci

Cristi Borcea se declară în continuare atașat de Dinamo

Cel mai expansiv și vizibil dintre acționarii dinamoviști, Cristi Borcea va aniversa în libertate, peste 3 zile, împlinirea a 50 de ani. Într-un deceniu și jumătate, Borcea a trecut prin mai multe decât trec alții într-o viață. A divorțat, s-a recăsătorit, a divorțat din nou și iar s-a recăsătorit, are 9 copii, a fost condamnat în martie 2014 la 6 ani și 4 luni de închisoare pentru că a furat Dinamo și statul român la transferurile jucătorilor în străinătate, a ieșit din pușcărie după doar 4 ani și jumătate (interval în care a scris două cărți) dar a intrat iar după gratii, fiind prins că a mituit judecătoarea de la primul proces. A încasat alți 5 ani cu executare, dar legislația penală din România, blândă cu recidiviștii, a permis să fie lăsat în libertate după doar câteva luni – în noiembrie anul trecut.

Borcea este – spun apropiații – mult schimbat față de perioada de dinaintea condamnărilor. Și-a făcut operații estetice de întinerire care i-au transformat dramatic fizionomia, s-a plâns că a fost intoxicat cu mercur, a invocat probleme cardiace (actele arată că ar fi fost supus la Spitalul Floreasca unei foarte controversate intervenții chirurgicale pe cord), dar după ce a fost condamnat și a ajuns la închisoare, veștile de acolo vorbeau de un Borcea în plină putere, toată ziua în sala de forță.

Ex-acționarul dinamovist și-a arătat dezgustul pentru România, după ce a fost condamnat, spunând că țara nu îl merită și că se gândește să emigreze. Sursele sport-zone.ro spun că, de fapt, ar fi interesat, prin fiul său Patrick, de o întoarcere la cârma clubului Dinamo, într-un parteneriat cu alți câțiva.

Ioan Becali – visează la puterea de altădată

Cândva temut și cu monopol pe piața transferurilor din România, Ioan Becali (67 de ani) a trecut, și el, prin multe din 2005 încoace. Și-a pierdut licența de impresar după ce a fost prins de FIFA că încălca legislația internațională reprezentând atât jucătorii, cât și cluburile la negocieri. A fost condamnat și el în dosarul transferurilor la 6 ani și 4 luni de închisoare, dar a ieșit după doar 3 ani și 6 luni pentru bună purtare. A primit o altă condamnare de 7 ani și 4 luni de închisoare, în februarie 2018, în dosarul în care, alături de Borcea, s-a demonstrat că a mituit judecătoarea din procesul privind transferurile. Legislația penală favorabilă infractorilor și o înțelegere cu procurorii au făcut însă ca Ioan Becali să mai execute doar câteva luni din noua pedeapsă, apoi să fie eliberat.
Azi e departe de puterea formidabilă de acum 10-20 de ani și preferă să rămână mai discret – după cum singur spune, a devenit mai înțelept. Încearcă să își recupereze o cotă din piața de jucători, dar este greu și, în plus, fotbaliștii români nu mai au valoarea generațiilor din urmă cu două-trei decenii.

Ioan Becali încearcă să lupte cu lupii tineri de pe piața impresariatului, după ieșirea din închisoare. FOTO: DigiSport

Gigi Nețoiu – a ieșit de la închisoare, și-a refăcut viața

Fostul căpitan se Securitate Gigi Nețoiu (60 de ani), condamnat și el în Dosarul Transferurilor, pe 4 martie 2014, la 3 ani și 4 luni de închisoare, a ieșit după doar un an și jumătate și a preferat să rămână discret. Indicat drept protagonistul “tunului” cu transferul lui Mutu la Inter Milano – Dinamo a încasat 2,1 milioane de dolari în 2000, iar italienii au declarat că au plătit 7,8 milioane –, Nețoiu a rupt relația cu celebra afaceristă Luchi Georgescu (deținătoarea brandului de vinuri Vincon) și s-a căsătorit cu o femeie de 30 de ani, fiind nășit de fostul premier Adrian Năstase și soția sa, Dana. Se ocupă în continuare de afaceri speculative, cum ar fi capturarea și vânzarea unor terenuri bine plasate.

Sursele sport-zone.ro susțin că și Gigi Nețoiu ar fi posibil să intre în grupul care, la un moment dat, i-ar putea organiza o ambuscadă lui Negoiță, pentru a-l lăsa fără echipă.

Vasile Turcu – „afaceristul MI” s-a spânzurat

Vasile Turcu încă mai are cont de Facebook, la aproape doi ani după moartea sa. FOTO: stiridecluj.ro

“Afaceristul MI”, cum era poreclit Vasile Turcu, a avut un destin înfricoșător. Aflat pe culmile gloriei, multimilionar, în grațiile generalilor de la Interne, beneficiar al unor contracte de zeci de milioane cu statul, Turcu s-a sinucis în 2017. La un moment dat, din motive care rămân tainice, afacerile sale au luat-o la vale. A început să-și primească tot mai greu banii, inclusiv de la stat, unele dintre firme intrând în insolvență.

N-a suportat această decădere și pierderea traiului de lux, problemele din viața personală l-au târât în depresie și, în martie 2017, s-a spânzurat. Avea 63 de ani.

Vladimir Cohn – face planuri de revenire

Prosper deopotrivă pe timpul lui Ceaușescu și acum, Vladimir Cohn (74 de ani) a fost ocolit de necazuri, procuratură, procese și ghinioane. Și-a vândut fabrica de carton de la Brașov cu 200 de milioane de euro, face afaceri imobiliare, are o soție mai tânără cu 30 de ani și și-a manifestat deschis interesul de a reveni la Dinamo. Cohn ar putea – spun sursele sport-zone.ro – să facă acest lucru tot în cadrul planului pomenit mai sus, alături de Badea și Borcea, eventual și Nețoiu.

Dragoș Săvulescu – tocmai l-au prins

Dragoș Săvulescu a încercat să-și facă o carieră la Hollywood, reușind să și joace în trei filme. Acum e în custodia autorităților române. FOTO: IMDB

Tânărul afacerist Dragoș Săvulescu a fost cel care i-a vândut Dinamo 1948 lui Negoiță în 2013, într-un moment în care mai rămăsese în acționariat, alături de el, doar Nicolae Badea. Săvulescu, apropiat al lui Adrian Năstase, a primit anul trecut o condamnare de 5 ani și 6 luni cu executare în dosarul retrocedărilor ilegale de la Constanța – în același proces au mai fost condamnați Cristi Borcea și ex-primarul Radu Măzăre. Cei trei, alături de alții, au făcut prăpăd în Constanța, înstrăinând inclusiv plaje, au stabilit judecătorii.

Săvulescu simțise că se strânge lațul și plecase, de mai mulți ani, în America, unde i-a povestit reporterului sport-zone.ro, la un moment dat, că joacă în filme la Hollywood, alături de celebrități. După ce a fost condamnat, în martie 2019, a dispărut. Timp de aproape un an, a fost dat în urmărire internațională. Luni s-a predat în Italia.

Florian Walter, ex-Bușcă – Dumnezeu să-l ierte!

Florian Bușcă, alias Walter, a decedat anul trecut. Ascensiunea și căderea sa au fost fulminante și asemănătoare cu a lui Turcu. FOTO: Flux24

Cunoscut ca fiind “milionarul lui Mitrea” (fostul lider PSD și ministru al Transporturilor), Florian Bușcă a decedat anul trecut, la 56 de ani, după o traiectorie incredibilă. A devenit foarte bogat din afacerile cu statul. Și-a făcut o firmă de salubrizare și a primit foarte multe contracte de la stat, inclusiv acela pentru strângerea gunoiului din trenuri și gări. Apoi, când s-a schimbat garda politică și DNA și-a intensificat activitatea, a început căderea. Și-a schimbat numele din Bușcă în Walter, motivând că așa impune mai mult respect în negocierile cu partenerii străini. A plecat de la Dinamo și a preluat U Cluj, dar a părăsit clubul ardelean, care a dat faliment, și s-a băgat la Petrolul Ploiești. S-a retras și de acolo, la scurt timp producându-se și acolo falimentul. A fost condamnat pentru prejudiciu de 4,5 milioane de euro adus statului român ca patron al companiei de salubritate Romprest, dar cineva din interiorul ministerului l-a avertizat, în 2015, că urmează să fie ridicat de acasă și a avut timp să dispară. A pribegit prin străinătate, s-a refugiat la Dubai, dar a fost capturat, extrădat și arestat pe 6 mai 2016. A fost eliberat după 5 luni din cauze medicale. A murit pe 20 mai anul trecut, din cauza unui atac cerebral.

Bagher Karimzadeh – bine-sănătos

Cel mai discret dintre cei 9 acționari, iranianul Bagher Karimzadeh (58 de ani) face parte din triumviratul care a scăpat de furtună, alături de Badea și Cohn. Fără vâlvă, Bagher își extinde necontenit imperiul afacerilor, averea și influența. Coproprietar, printre multe altele, al Prodal 94, firma care produce și vinde brandul de gin Wembley și cel de vodcă Stalinskaya, împreună cu un alt iranian, despre Karimzadeh s-a aflat, acum doar o săptămână, că va cumpăra și companiile de Carpatina SA și Lipotim SA. Cele două companii vând apă minerală carbogazoasă sub brandurile Lipova și Carpatina.
Acum doi ani, Bagher și-a lansat pe orbita afacerilor și fiica, pe Mia, căreia i-a făcut, cu 500.000 de euro, un magazin online de articole pentru copii.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close