DiverseFotbal

„Ce faceți, domnule Iancu?” „Bine, uite, mănânc un tort!” Povești cu ex-patronul FC Timișoara înainte să slăbească după gratii. Câte televizoare avea în birou, ce se întâmpla la ora prânzului, dialogul de pomină cu Piți. Ce a putut să ne spună când a fost condamnat

Rămas în spatele gratiilor după ce, recent, Curtea de Apel a decis să-i respingă definitiv cererea de revizuire a pedepsei, Marian Iancu i-a șocat pe cei din sală și de pe holurile tribunalului cu transformarea sa fizică. După gratii, fostul om de afaceri a slăbit incredibil, fiind aproape de nerecunoscut.
Dintre nenumăratele personaje care au populat sau încă mai populează acest univers, Marian Iancu s-a remarcat, în perioada în care a condus FC Timișoara, în jurul anului 2010, ca un fel de rebel bizar, un bogătaș care poza în haiduc. Gestiona cu cinism și mână forte clubul, dar și relațiile cu publicul, presa, partenerii de competiție, federația și liga.
Iancu, un tip inteligent și bun de gură, a intrat în coliziune cu Mircea Sandu, pe care l-a acuzat direct că cerea șpagă, dar și cu patronii altor cluburi. Doar cu Dumitru Dragomir avea o relație bună, ceea ce a generat multe speculații la acel moment.
În rândurile ziariștilor era legendar pentru capacitatea de dedublare. Primea bani de la autoritățile locale și transfera jucători și antrenori de top, dar “uita” să plătească sumele de transfer, ajungând în final să fie reclamat, în numeroase cazuri, la FIFA. Acuza veșnic jocuri de culise ale adversarilor, dar el însuși era un sforar de calibru. Adora să invoce presiuni asupra sa, dar la rândul lui ataca selecționerii dacă nu-i convocau jucătorii la națională. Lupta Timișoarei la titlu era o ciudățenie, echipa era foarte puternică și ar fi trebuit (și poate chiar putut) să ia campionatul, dar mereu se întâmpla câte ceva neașteptat, care ducea la depunctarea echipei sau la o înfrângere decisivă. Acest gen de accidente, produse sistematic, au născut în acei ani mari suspiciuni, printre jurnaliști, asupra dorinței reale a lui Iancu de a câștiga titlul.

Poveștile despre Marian Iancu sunt pe măsura personalității sale exhibate, expansive și pline de tupeu – adesea în sens negativ, dar mereu cu o tentă de umor specific.

Pentru că e weekend, m-am gândit să vă istorisesc câteva dintre aceste momente necunoscute publicului, dar care au făcut deliciul presei.

Câte televizoare încap într-un birou?

 • Într-o zi, o prietenă de la un post de televiziune mi-a povestit, marcată, dialogul telefonic pe care tocmai îl avusese cu patronul BkP Petroleum. “L-am sunat, trebuia să-mi confirme o știre. «Ce faceți, domnule Iancu?», l-am întrebat. Mi-a răspuns nonșalant, în timp ce se auzea cum mestecă: «Bine, uite, mănânc un tort!»”.
 • Cei care aveau treabă pe la sediul BkP Petroleum, firma lui Marian Iancu, relatau că, la ora prânzului, pe poartă intra o furgonetă de la o firmă de catering. Chelneri îmbrăcați corespunzător, impecabil, deschideau ușile din spate și începeau să care platourile. Curgeau aperitive, fripturi, diverse specialități, produse de patiserie. Lui Iancu îi plăcea belșugul.
 • Marian Iancu era notoriu nu doar pentru verbul contondent, pentru agerimea minții și aroganța afișată, dar și pentru viteza de reacție. De câte ori era vorba despre FC Timișoara sau chiar alt subiect care prezenta interes pentru el, intervenea în emisiunile de televiziune, via telefon. În foarte multe cazuri suna chiar el producătorii, cerând să i se facă legătura în platou, în direct.
  La birou avea montate pe pereți 3-4 plasme uriașe, iar el, din jilțul său, zappa cu telecomanda permanent pe posturile TV de sport. Știa când erau programate emisiuni live de analiză. Imediat cum ajungea discuția la FC Timișoara sau la altă temă de interes, punea mâna pe telefon și suna. Era un interlocutor dificil, care se lansa repede în acuzații fără probe și care încerca să intimideze moderatorii sau invitații.
  Marea nedumerire care persista în lumea presei și a fotbalului, pe atunci, era când mai are timp Marian Iancu să facă și afaceri, dacă el era zi-lumină atent la ce se discută în studiourile TV.

“E o confuzie, nu sunt eu!”

 • Într-o zi, în traficul din București, m-am nimerit în spatele mașinii sale – un SUV de lux. Drumul nostru a coincis timp de mai mulți kilometri. Marian Iancu n-a făcut nicio greșeală la volan în tot acest timp și a respectat impecabil toate regulile de circulație, deși traficul era destul de aglomerat.
 • În toamna lui 2010, în timpul unei emisiuni TV, a ajuns să se contreze, tot telefonic, cu Victor Pițurcă – alt personaj cu un verb coroziv, care nu rămâne dator. Dialogul a rămas de pomină în fotbalul românesc. Iancu și Pițurcă s-au insultat reciproc făcând referiri la etnie, preferințele sexuale și la aspectul fizic. Iancu l-a acuzat pe Piți că ar fi homosexual. Antrenorul n-a ezitat și l-a făcut “garoi” și “cioară”. „Stă în pat, mănâncă 50 de plăcinte, câte 25 de sandvișuri și vorbește la televizor. Au ajuns din ăștia să facă emisiuni!”, a fost doar una dintre replicile “cuminți” ale lui Pițurcă. Acesta a supralicitat, afirmând că martori oculari i-au relatat cum, la masă, Iancu mănâncă două tăvi de plăcinte o dată.
 • Într-o zi, eram în studioul Sport.ro, ca invitat, într-o emisiune moderată, dacă-mi aduc corect aminte, de Ștefan Beldie, atunci când s-a aflat că Marian Iancu a fost condamnat în dosarul “RAFO” – sentință în primă instanță. Producătorul emisiunii l-a sunat pe patronul de la FC Timișoara, care a acceptat să poarte un dialog telefonic în direct. Beldie l-a întrebat cum comentează sentința, iar Iancu ne-a dat calm, senin, un răspuns șocant: “E o coincidență de nume. O greșeală. Nu sunt eu cel condamnat. E altcineva!”.
  Replica ne-a debusolat pentru câteva secunde. “Măi, crede-mă, mi-am spus că nu se poate așa ceva. Am fost ferm convins că noi am greșit și el spune adevărul, nu puteam să-mi închipui măcar că e cineva capabil să afirme așa ceva cu atâta seninătate, dacă n-ar avea dreptate”, mi-a povestit ulterior Ștefan.
  Bineînțeles că nu era nicio confuzie: în realitate, condamnarea îl viza chiar pe Marian Iancu de la FC Timișoara.
Tags

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close