ActualitateAlergarePrincipalSporturi

10 maratoane pe care n-ai voie să le ratezi în România

România are azi un circuit al maratoanelor de masă foarte bogat, dezvoltat fulgerător în ultimii ani după o latență de decenii. Țara a recuperat cu o iuțeală de necrezut decalajul de zeci de ani care o despărțea de lumea civilizată, unde unele concursuri de maraton au ajuns astăzi și la a 122-a ediție (cursa de la Boston, cea mai veche din lume).

A fost meritul incontestabil al Valeriei Răcilă van Groningen, campioana olimpică la canotaj în 1984, care în 2008 s-a luptat să pună în mișcare Maratonul București. În ciuda tuturor dificultăților, campioana a împins înainte o competiție care a crescut în fiecare an, iar în toamna lui 2020 vom alerga deja la cea de-a 13-a ediție. Ideea a încolțit în mințile multora și astăzi în toată țara sunt zeci de maratoane de șosea, care de care mai interesante – și încă mai e loc de creștere pentru un fenomen devenit foarte repede de masă: al celor care iubesc mișcarea. În acest an, numărul concurenților la maratoanele din România va depăși, probabil, 100.000.

Dar nu despre organizatori va fi vorba în cele de mai jos, ci chiar despre iubitorii de mișcare. Pentru mulți dintre noi, a devenit chiar un hobby cât se poate de distractiv colecționarea de medalii câștigate la diverse maratoane, în city-break-uri memorabile cu prietenii sau familia. Azi, când Londra, Berlin, Paris sau Barcelona sunt la 2-3 ore de zbor cu avionul, oferta de concursuri este foarte bogată. Însă România ține pasul și chiar are ce oferi.

Toni Dumitru aleargă de mulți ani în maratoane montane și de șosea, iar acum a acceptat să facă, pentru cititorii sport-zone.ro, o listă a concursurilor pe care consideră că merită să le încercați

E foarte tare să vezi Clujul, Brașovul sau Sibiul în pas alergător și să-ți completezi weekendul la plimbare prin vechile cetăți. Dar limita ideilor e doar cerul. Organizatorii au știut să facă din semimaratonul Gerar, primul din an, un eveniment de trecut în agendă. La Maratonul Nisipului alergi pe malul mării, iar Transmaratonul te poartă pe cea mai frumoasă șosea din lume, la 2.000 de metri altitudine. Numai un alt alergător poate înțelege satisfacția de a-ți atârna de gât medalia de finiș, dar și bucuriile mărunte – tricoul de competiție, kitul de concurs, filmele și fotografiile din timpul cursei. Până la urmă, azi diferența între România și restul lumii este că aici niciun regizor nu s-a gândit încă să facă un film în care eroii să fie chiar oamenii care-și rup din timpul lor pentru o tură de parc înainte sau după încheierea zilei de muncă.

La începutul acestui an, Sport-zone.ro a făcut un inventar al concursurilor de șosea din România cu ajutorul lui Toni Dumitru, vechi și pasionat alergător, participant la maratoane urbane și montane deopotrivă. După ce a alergat cam peste tot în țară, Toni a selectat pentru cititori o listă de 10 concursuri pe care vi le recomandă. E vorba de 8 maratoane și două semimaratoane.

Cele două curse de 21 de kilometri au fost incluse în listă din rațiuni diferite: semimaratonul Gerar e prima cursă notabilă de anduranță din an, ajunsă deja la o vârstă apreciabilă și cu un regulament original, în timp ce semimaratonul București este foarte popular, ajungând deja la aproape 20.000 de participanți anul trecut.

Semimaraton Gerar, 1 februarie 2020, București

Prima cursă din fiecare an este şi una dintre cele mai căutate pentru organizarea impecabilă, dar şi pentru că proba de semimaraton se aleargă în echipe de câte trei membri, o formulă pe care nu o găseşti la alte concursuri. Pe parcursul cursei, cei trei membri ai fiecărei echipe n-au voie să se depărteze unul de altul mai mult de 5 metri.

Sunt două probe care au loc în Campusul Universităţii Politehnica din Bucureşti – una de 21 km pe echipe (masculin, feminin şi mixte) şi cros (10,8 km) individual. Cursa de 21 de km este compusă din 6 bucle de câte 3,6 km.

Organizat din 2011, Gerarul a avut ediţii când vremea a respectat numele competiţiei şi i-a întâmpinat pe temerarii care au luat startul cu viscol sau frig, dar a oferit şi o ediţie de semiprimăvară, cum a fost cea din 2018.

Cu un traseu într-un spaţiu departe de traficul urban şi cu unele dintre cele mai frumoase medalii din România, Gerarul este o competiţie ideală pentru orice nivel de alergare şi te ajută să intri în formă la început de sezon.

Remarcabil efortul organizatorilor de a imprima foarte repede fotografiile de pe traseu cu toţi participanţii pe suport magnetic şi de a le oferi gratuit alergătorilor.

Încă mai sunt locuri pentru ediția din acest an, pentru cei care vor să se înscrie pe ultima sută de metri.

Site: https://gerar.ro/

Facebook: https://www.facebook.com/semimaratongerar/

Maratonul Nisipului, 28-29 martie 2020, Mamaia

Cursă bine organizată şi atractivă pentru locul în care se desfăşoară, pe malul mării, între Mamaia şi Năvodari, pe o suprafaţă mai puţin agresivă cu picioarele alergătorilor, dar destul de solicitantă. Competiţia a a crescut de la an la an. Singurul minus este perioada de desfăşurare, în martie, când vremea încă e rece şi capricioasă – au fost unele ediţii cu vânt tăios şi ploaie, care i-au biciuit pe alergători.

Sunt probe pentru toată lumea – maraton, semi, cros 10 km, cros 5 km şi cursa necompetitivă Family Run 1 km.

Sfat: Foloseşte fără griji pantofi uşor de asfalt. Trebuie să cauţi să rămâi pe porţiunile cu nisip umed sau bătătorit, altfel picioarele se afundă în nisip. Dacă sunt peste 10 grade, poţi să alergi pe „buza” apei – chiar dacă te uzi, vei alerga mai repede iar pantofii se usucă foarte repede, dar avansezi mai uşor cu un efort mai mic.

Site: http://www.maratonulnisipului.ro/

Facebook: https://www.facebook.com/maratonulnisipului/

Maratonul Internațional Cluj-Napoca, 4-5 aprilie 2020, Cluj-Napoca

Programat pe 4-5 aprilie 2020, este primul maraton autohton important de şosea din fiecare an competiţional. Un concurs de talie internaţională, bine organizat, cu probe de maraton, semi, ştafetă, cros 10 km, cros 5 km şi cursă de copii.

Cursa de maraton are startul şi finișul pe Cluj Arena. În zonele în care traseul de alergare se suprapune cu arterele de circulaţie, Poliţia blochează traficul auto când se apropie alergătorii.

Site: https://maraton-cluj.ro/

Facebook: https://www.facebook.com/ClujNapocaInternationalMarathon/

Semimaratonul Internațional București, 9-10 mai 2020, București

Apărut în 2012, este considerat „fratele” mai mic al maratonului din Bucureşti, ambele evenimente fiind organizate de Bucharest Running Club Association. Semi-ul bucureştean a crescut rapid, iar numărul tot mai mare de alergători a devenit o provocare pentru organizatori.

Cursa din acest an are loc duminică 10 mai şi reuneşte alergători experimentaţi, dar şi începători, care se pot înscrie la probele de semimaraton, cursa individuală de 10 km, ştafetă 3×7 km, cursa adolescenţilor (2,5 km), cursa copiilor şi chiar şi jogging în scutece, rezervată părinţilor cu bebeluşi.

La plusuri intră traseul plat şi faptul că pe toată distanţa traficul auto este închis.

La minus unele probleme de organizare din anii trecuţi (asta nu înseamnă că se vor repeta la următoarele ediţii), un kit de concurs sărăcăcios şi taxa de participare mai mare, dar e o cursă deja consacrată în calendarul alergării din România şi probabil aşa se explică şi taxele mai mari în comparaţie cu alte concursuri de acest gen.

Site: http://www.bucuresti21km.ro/

Facebook: https://www.facebook.com/Bucharest21km

Maratonul Internațional Brașov, 25-26 mai 2020, Brașov

O cursă nouă, creată în 2015, cu potenţial mare de creştere, ţinând cont de locul de desfăşurare şi de perioada în care are loc. Prima ediţie s-a ţinut pe o vreme caniculară şi a fost o provocare atât pentru organizatori, cât şi pentru concurenţi, traseul semi-deschis cu circulaţia rutieră permisă pe benzile alăturate s-a dovedit o soluţie nefericită. Organizatorii au învăţat lecţia şi la următoarele ediţii au schimbat traseul – actualmente acesta trece prin multe zone superbe şi ajunge în Poiana Braşov, dar are o elevaţie mai mare decât alte curse de asfalt din România. Detalii despre profilul traseului sunt disponibile aici: http://www.mapmyrun.com/routes/view/1524601990

La plusuri trecem startul şi finișul din Piaţa Sfatului, kitul de concurs şi medalia. Cursa din acest an are loc pe 26 mai. Înscrierile la maraton, semimaraton, ștafetă 4×10,7 km şi cursa populară de 5,7 km sunt limitate şi se pot face online până la 20 Mai.

Site: http://maratonulbrasov.ro/ro/

Facebook: https://www.facebook.com/maratonulbrasov/

Maratonul Internaţional Sibiu, 1 iunie 2020, Sibiu

În 2012 a apărut SemiMaraton Sibiu, iar din 2017 cursa a devenit Maratonul Internaţional Sibiu. Urmând modelul Maratonului de la Londra, competiţia are profil filantropic – la ediţia de anul trecut au luat startul 5.783 de alergători, din care 5.560 au donat și, împreună cu alți 7.400 de contributori au ajutat la strângerea sumei de 821.775 de lei.

Maratonul sibian intră în concurenţă cu cel din Braşov, fiind organizat o săptămână mai târziu, dar are câteva atuuri importante – taxa avantajoasă, traseul care trece prin centru şi traversează Muzeul Astra, publicul prietenos, dar şi medaliile și trofeele din ceramică şi porţelan realizate manual în 1.000 de ore de muncă (8 ore/zi, timp de 125 de zile) de 14 artişti de la Asociația Tonal.

Site: http://maratonsibiu.ro/
Facebook: https://www.facebook.com/MaratonSibiu/

Maratonul Chișinău, 27 septembrie 2020, Chișinău, Basarabia

Una dintre cele mai „tinere” şi atractive curse de asfalt, maratonul basarabean a debutat pe 26 aprile 2015, cu 10.000 de alergători la startul celor cinci probe (maraton, semi, 10 km, 5 km şi cursa Fun Run 1,5 km). La a doua ediţie, pe 17 aprilie 2016, au participat 15.000 de persoane. Din 2017, competiţia s-a mutat în octombrie, o dată atractivă pentru cei mai mulţi alergători.

Maratonul Internaţional din Chişinău este acreditat oficial AIMS din 2016, când a devenit membru al Asociației Internaționale de Maratoane și Curselor de Distanță.

Cursa a devenit cunoscută şi după ce imaginea alergătorului îmbrăcat în negru şi „echipat” cu coasa a fost preluată de presă şi a devenit virală pe internet.

Traseul de maraton include patru bucle de câte 10,5 km şi străbate străzile centrale ale Chişinăului, iar linia de start şi cea de finiş se află în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Site: https://marathon.md/ro/
Facebook: https://www.facebook.com/chisinaumarathon

Maratonul Internațional București, 11 octombrie 2020, București

Cea mai longevivă cursă de asfalt din România, MIB a ajuns la a 13-a ediţie şi rămâne un reper important în calendarul multor alergători. Printre ambasadorii acestui eveniment se numără foşti sportivi renumiţi (Gabriela Szabo, Ivan Patzaichin, Andreea Răducan).

Cei interesaţi pot alege între probele de maraton, semimaraton, cursa de 10 km, ştafeta de 42 km, cursa populară de 3 km, cursa adolescenților (3 km), cursa copiilor (0,9/1,4 km) şi jogging în scutece (0,9 km). Data limită pentru înscrierea online şi finalizarea plăţii este 29 septembrie.

Plus: Traseul plat, dintr-o singură buclă, favorizează alergarea rapidă şi obţinerea unui PB (Personal Best).

Minus: Taxa ridicată, kitul de concurs sărac, medalia anostă şi problemele de organizare de pe traseu sunt cele mai frecvente nemulţumiri exprimate pe grupurile de alergare.

Site: https://bucharest-marathon.com/
Facebook: https://www.facebook.com/BucharestMarathon/

Transmaraton, 13 septembrie 2020

Competiţia ajunsă la a 9-a ediţie are loc pe Transfăgărăşan, considerat cea mai frumoasă şosea din lume, iar traseul nu are rival în categoria curselor de asfalt din România. Poţi admira din alergare munţii impunători, izvoare, cascade şi lacuri glaciare. Tot aici încerci şi experienţa unei alergări într-un tunel de aproape un kilometru pe care le poţi admira în timpul alergării.

Transmaraton are cinci curse (ultramaraton – 53,4 km, maraton – 43 km, treizeciton – 34,5 km, semimaraton – 21 km şi zeceton – 8,5 km), iar participarea este condiţionată de susţinerea uneia dintre cele trei cauze caritabile propuse de organizatori: astfel, poţi fi ambasadorul educaţiei pentru tineri excepţionali, susţii împăduririle şi educaţia ecologică sau îi sprijini pe tinerii şi bătrânii cu boli incurabile.

Indiferent de proba aleasă, taxa de participare este aceeaşi: 220 de lei până la 30 aprilie sau 250 de lei până la 15 septembrie, dar pentru fiecare din cele 3 cauze în parte se pot înscrie maximum de 50 de alergători, indiferent de cursa aleasă.

Site: https://www.transmaraton.org/

Facebook: https://www.facebook.com/transmaraton/

Maratonul Aradului, – nu i s-a stabilit data, probabil la mijlocul lui noiembrie

Una dintre cele mai generoase competiţii de asfalt din România, organizată din 2011, Aradul te invită să alergi pe malul Mureşului, la maraton, semi, maraton ştafetă, cros 7 km sau cros 0,7 km. Proba de maraton include 6 bucle de 7 km, iar cea de semi – 3 bucle. Startul se dă din faţa Primăriei.

Cursa de semimaraton poartă numele lui Moșion Gheorghe (1933–2015), alergătorul amator care a fost o sursă de inspirație pentru mulţi iubitori ai sportului.

Un alt atu al competiţiei îl reprezintă taxa de participare redusă: în 2019, cea mai scumpă a fost de 70 lei/persoană pentru maraton și semimaraton în ultima perioadă de înscrieri.

Site-ul oficial al competiției și contul de Facebook nu sunt însă actualizate și, la două luni după încheierea ediției din 2019, încă nu oferă nicio informație despre ceea ce urmează – nici măcar dacă se va mai ține concursul din 2020. Sport-zone.ro a luat legătura cu organizatorii și a primit confirmarea că va exista și ediția din acest an, dar încă nu e stabilită data de desfășurare.

Site: http://www.maratonarad.ro/#home-fsslider/

Facebook: https://www.facebook.com/maratonarad/

Tags

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close