ActualitateFotbalPrincipal

Ilie Bărbulescu, câștigătorul Cupei Campionilor și al Supercupei Europei cu Steaua, a murit în somn. Cine a fost „Balamuc”, fundașul pe care nu se putea supăra nimeni VIDEO

Ilie Bărbulescu, fundașul stânga al echipei Steaua care, în 1986, a câștigat Cupa Campionilor, iar în 1987 a cucerit și Superucupa Europei, a decedat în noaptea de 31 ianuarie spre 1 februarie 2020, la numai 62 de ani. Conform primelor informații, Bărbulescu a murit din cauza unui infarct, în somn, în locuința sa din Pitești.

Supranumit “Balamuc”, Ilie Bărbulescu a fost unul dintre cei mai buni fundași stânga pe care i-a avut România. Și-a început cariera la FC Argeș Pitești, cu care a câștigat titlul în 1979 sub comanda lui Florin Halagian. A plecat în 1982 la FC Scornicești, echipa familiei Ceaușescu, în 1983 a ajuns la Petrolul, iar în 1984, pe urmele lui Florin Halagian, a venit la Steaua, unde a jucat până în 1987. A câștigat Cupa Campionilor în 1986, Supercupa Europei în 1987, campionatul intern în 1985, 1986, 1987, Cupa României în 1985 și 1987.

Ilie Bărbulescu a marcat al treilea gol al Stelei în victoria cu 4-1 împotriva campioanei Ungariei, Honved Budapesta, în campania care a dus la câștigarea Cupei Campionilor

Spre finalul carierei a mai evoluat la Petrolul (1987), FC Argeș (1988), Dacia Pitești (1988) și Callatis Mangalia (1989).

Ilie Bărbulescu a fost, tot timpul, unul dintre cei mai simpatizați jucători, atât de către spectatori, cât și de coechipieri. Slobod la gură și mereu pus pe glume, Bărbulescu a pretins, tot timpul, că porecla “Balamuc” i s-a tras de la faptul că învăța la Școala Generală 9, în copilărie, colegii și antrenorii glumind cu el că ar fi de la Spitalul numărul 9 – și nu de la faptul că era “țăcănit”, parte la tot felul de peripeții.

„Fiind un jucător de travaliu, am jucat pe toate posturile. Am jucat și mijlocaș la Steaua când erau accidentați Tudorel Stoica și Boloni. Am jcuat fundaș dreapta! Mă întrebau antrenorii: „Poți juca acolo, Ilie?”. „Normal”, le răspundeam. Posturile nu sunt fixe la o echipă, un fotbalist de calitate trebuie să joace pe orice post. Uitați-vă cum ajungea Belodedici în atac! te plafonezi repede dacă-ți păstrezi postul toată viața. Măcar într-un joc trebuie să arăți diferite veleități pentru orice rol.”

Ilie Bărbulescu

În ultimii ani, Ilie Bărbulescu a susținut proiectul clubului Steaua de a forma o echipă care să urce spre ligile superioare. “Dacă îmi vor solicita sprijinul, voi fi alături de ei”, spunea Bărbulescu în 1987. În privința FC FCSB, Bărbulescu îl sfătuia pe patronul acesteia “să-i spună FC Becali și cu asta, basta! (…) Am tot evitat să mă iau de Gigi Becali deoarece am spus că nu are rost să mă pun la mintea lui, dar omului astuia chiar trebuie să i se pună o frână de noi cei care am câştigat Cupa Campionilor Europeni. Chiar nu îi este pic de ruşine de noi? El crede că dacă are bani poate să îi umilească pe toţi? Lăcătuş este unul dintre simbolurile Stelei, adică al echipei care are stema aia pe tricouri, pe care personajul asta din zona noastră mioritică nu o mai are. Şi Iovan e cel care a fost căpitanul Stelei de la Sevilla. Chiar nu îi e ruşine să se ia de oamenii aştia? Nu îi e ruşine să fac mişto de oamenii aştia? Eu când m-am dus la antrenamentele echipei lui Lăcătuş am văzut pe tricourile jucătorilor stema Stelei. Am vazut stema aia pe care o aveam şi noi pe tricou atunci cînd am luat Cupa Campionilor Europeni. Ce Steaua mai ai Gigi Becali? Ce istorie mai ai tu? Istoria ta este în Pipera, la stînă, Acolo! Ca să îţi intre bine în cap. Nu vezi că au fugit toţi de tine? (…) Gigi Becali îl face pe Talplan în toate felurile, dar omul asta i-a învins în peste 15 procese. Voi credeţi că Gigi nu a ştiut ce cumpără, dar şi cum cumpără Steaua? Hai să fim serioşi! Gavrilă şi Oţelea ştiu tot ce s-a întîmplat. Şi nea Viorel Păunescu ştie, dar nu înţeleg de ce nu spune lucrurilor pe nume”.

Tags

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close