ActualitateFotbalPrincipal

Negoiță-style: în timp ce Dinamo se împrumută la LPF pentru salarii, patronul ar urma să ia peste jumătate de milion de euro din transferul lui Nedelcearu de la Ufa la Brescia

În timp ce Dinamo face diligențe pe lângă LPF pentru a primi un avans de 50.000 de euro din drepturile TV ca să aibă bani încă vreo câteva săptămâni, patronul Ionuț Negoiță e pe cale să mai dea o mică lovitură de pe urma fotbalului.

Iminenta trecere a lui Ionuț Nedelcearu de la echipa rusă Ufa la cea italiană Brescia ar putea înfunda buzunarele afaceristului cu 525.000 de euro. Banii reprezintă clauza de 15% din următorul transfer pusă în contract când Dinamo a cedat fundașul, în 2018, către ruși. În acest moment, Brescia și Ufa negociază împrumutul lui Nedelcearu până la vară, cu opțiune de cumpărare de 3,5 milioane de euro. Suma încă nu e bătută în cuie, pentru că rușii doresc ceva mai mulți bani.

Acum doi ani, când Dinamo l-a dat pe Nedelcearu la Ufa, Negoiță a încasat alți 600.000 de euro.

Chestiunea “eforturilor” pe care le face Negoiță ca să susțină Dinamo a devenit deja cronică. În ultimele săptămâni, conducătorii executivi ai clubului l-au plâns în hohote pe patronul fără acțiuni (în acte, Dinamo e deținut de un angajat de la Rin Grand Hotel), despre care au spus că a finanțat activitatea. Jucătorii au înregistrat restanțe salariale de 3 luni și la club s-au făcut economii cum ar fi micșorarea porției de friptură de vită pentru fotbaliști.

Dinamo a făcut profit peste 8,5 milioane de lei în perioada 2016-2018

Negoiță însuși a anunțat periodic, în ultimii ani, că renunță la Dinamo. Ultima oară, astă-toamnă, a spus că dă clubul pe un euro, cu nota de subsol că doritorul ar trebui să mai achite 500.000 de euro aport de capital și datorii de 2,1 milioane de euro, conform ultimelor date publice la Ministerul Finanțelor (1,8 milioane, conform afirmațiilor lui Negoiță) – în principal tot către firmele proprietarului. Și, de asemenea, să respecte contractele de prestări servicii pe care Dinamo le are, în bună măsură, tot cu firmele lui Negoiță (sursele sport-zone.ro povestesc că, până nu demult, clubul plătea restaurantului lui Negoiță 90 de lei pe o friptură de vită adusă în regim de catering la baza de la Săftica).

Dincolo de perpetuul discurs despre felul în care patronul își sacrifică averea pentru a salva Dinamo, cifrele contabile spun altceva: în ultimii anil clubul a făcut profit: 879.000 de lei în 2016, 7.502.000 lei în 2017, 156.000 de lei în 2018. Și 2020 a început promițător pentru Negoiță, care a încasat în primele săptămâni 410.000 de euro pe căpitanul Dan Nistor (dat la Craiova pentru 260.000 de euro) și pe Denis Ciobotariu (cedat la CFR Cluj pentru 150.000 de euro). Cu ce va mai vinde pe parcursul anului și cu tranzacția Ufa – Brescia pentru Nedelcearu, “finanțatorul” de la Dinamo are toate șansele să încheie pe plus și anul acesta.

Cum s-a ajuns ca 2019 să se termine cu o criză financiară la Dinamo

Anul 2019 a fost mai problematic din cauza stategiei aplicate de Negoiță și oamenii săi în cea de-a doua parte a sezonului. În vară, după ce l-au dat afară pe Rednic și, apoi, pe jucătorii aduși de acesta pe salarii de 2-3.000 de euro, patronul și echipa sa de încredere au adus alți fotbaliști, pe contracte foarte mari. Jucătorii s-au dovedit a fi catastrofali, echipa având, după 6 etape, 3 puncte și golaveraj 6-15. A fost nevoie de alte investiții urgente și aducerea unui nou rând de fotbaliști, în plin sezon, pentru ca Dinamo să părăsească locurile retrogradabile.

În momentul în care Negoiță și oamenii săi de încredere au făcut toate aceste lucruri, în birourile de la Rin se spera că facturile urmau să fie plătite, din toamnă, de noul proprietar, existând atunci negocieri avansate cu Claudiu Florică. Numai că acesta a evitat capcana în ultima clipă, iar Dinamo a intrat în criză.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close