EXCLUSIV Talpan furios: s-a stabilit noua conducere la Steaua. Cine sunt coloneii care trebuie să promoveze echipa de fotbal în Liga 3. De ce nu mai vrea nimeni să vină șef la clubul Armatei

UPDATE Știrea sport-zone.ro s-a confirmat în cursul zilei de miercuri, când colonelul Mădălin Hîncu a fost prezentat oficial la Steaua ca fiind noul comandant al clubului.
Iată caracterizarea făcută pe site-ul csasteaua.ro: „Colonelul Mădălin-Sorin Hîncu s-a născut în anul 1965, în localitatea Bran, judeţul Braşov. A absolvit, în anul 1987, Şcoala militară de ofiţeri activi de artilerie şi rachete antiaeriene Leontin Sălăjan, de la Braşov. Şi-a început cariera militară la Regimentul 19 Rachete Antiaeriene, ocupând succesiv, de-a lungul carierei, funcţii pe linia specialităţii militare Educaţie fizică, de la ofiţer cu pregătirea fizică şi instructor-şef la ultima funcţie încadrată, cea de şef al Centrului de Sporturi Montane Bucegi”.

Colonelul Mădălin Hîncu va fi numit, zilele acestea, noul comandant al Clubului Sportiv al Armatei Steaua – cea mai importantă grupare sportivă din România. Acesta va fi secondat de colonelul Cornel Milan, celebrul antrenor al echipei de scrimă de la Steaua, în calitate de vicepreședinte.
Sport-zone.ro a prefigurat această mutare încă de acum trei săptămâni, în exclusivitate, când le-a făcut și portretele celor doi noi șefi.
Sursele spun că Hîncu, până acum vicepreședinte și șef al Centrului de Sporturi Montane de la Predeal, va fi numit comandant interimar, pe 6 luni, exact cum fusese și colonelul Bixi Mocanu, căruia i-a expirat mandatul în octombrie anul trecut. De atunci și până în urmă cu două săptămâni, conducerea scriptică a clubului a fost asigurată de regretatul colonel Cristian Cârlan, decedat la doar 47 de ani, pe 20 ianuarie. În acest timp, Steaua a fost condusă însă efectiv de colonelul Gavra, prin delegație.

Aceleași surse demne de încredere au relatat pentru sport-zone.ro că la soluția Mădălin Hîncu s-a ajuns oarecum în disperare de cauză, pentru că factorii de decizie din Ministerul Apărării nu mai găseau pe nimeni dispus să vină comandant la Steaua. “Cei din club sunt foarte deficitari. Nu se pune problema să fie cineva capabil să conducă o asemenea instituție, ceea ce spune multe și despre nivelul de pregătire al celor de acolo”, a descris situația, pentru sport-zone.ro, o sursă foarte bine informată. “Iar din exterior nu au putut aduce, momentan, pe cineva pentru că nimeni nu mai vrea să vină acolo. Este o responsabilitate mare, managerii nu sunt bine pregătiți și, pe deasupra, sunt ostili oricărei încercări de reformă, de schimbare. În plus, mai e colonelul Talpan, care face atmosferă proastă. Vizează postul de comandant și, indiferent cine va veni, va încerca să-i facă zile fripte”, a mai adăugat sursa.

Talpan a concurat singur, dar a pierdut funcția

Situația este oarecum paradoxală, din acest punct de vedere. Talpan rămăsese singurul candidat oficial în cursa pentru funcția de comandant, dar tot a pierdut, așa cum a anticipat sport-zone.ro încă de acum câteva zile. Hîncu nu și-a mai depus dosarul, dar a fost preferat de conducătorii ministerului.

Colonelul Florin Costel Talpan, cel care a recuperat marca, numele și palmaresul Steaua din mâinile lui Gigi Becali, se visează de multă vreme comandant la CSA Steaua. La minister nu e însă agreat din cauza faptului că e conflictual și nu are experiență în funcții de comandă

Colonelul Mădălin Hîncu se numără printre cei trei candidați inițiali la funcția de comandant, dar – conform informațiilor noastre – nu și-a mai depus, până la urmă, dosarul. Este un membru relativ recent al CSA Steaua, pentru că până în 2018 a fost comandantul Clubului Sportiv Aplicativ Militar “Bucegi”, subordonat direct Statului Major al Forțelor Terestre. Cu Hâncu la comandă, sportivii din acest club au avut rezultate foarte bune. În 2018 s-a procedat la o restructurare și Clubul “Bucegi” a fost integrat în CSA Steaua, sub titulatura de Centrul de Sporturi Montane cu sediul la Predeal.
Mădălin Hîncu va trebui să se mute la București, pentru a conduce Steaua. Cei care îl cunosc îl descriu ca pe un tip corect, muncitor, dar poate prea puțin familiarizat cu manevrele subterane ale noilor săi subordonați de la gruparea “roș-albastră”. Hîncu e un tip cu rezultate, bine văzut la minister și la Statul Major al Armatei, dar are o misiune foarte grea. Ar trebui să ducă mai departe reformele începute de Bixi Mocanu anul trecut, să restructureze clubul, să desființeze foarte multe secții și să aibă grijă ca echipa de fotbal să promoveze, în sfârșit, în Liga 3.

Colonelul Cornel Milan este descris de colaboratori ca un tip dintr-o bucată, uneori prea dur și direct, cu excelente rezultate pe linie sportivă, dar cu mai puțină experiență managerială. El ar urma să-l completeze și să-l ajute pe Hâncu să țină sub control niște subordonați adesea cârcotași.

Olimpiada și gestionarea noului stadion – printre provocări

Hîncu și Milan au pe mână un buget de 20 de milioane de euro – cel mai mare din toată țara (CS Dinamo, clubul Internelor, are doar 10 milioane de euro buget).

Participarea la Olimpiada de la Tokyo, de la vară, se anunță o provocare în sine. Steaua a fost pe o pantă descendentă în ultimii ani. În 2017 abia dacă a câștigat o jumătate de medalie de aur la un Campionat Mondial (Gianina-Elena Beleaga, de la Steaua, a făcut parte, alături de dinamovista Ionela-Livia Lehaci, din echipajul care a câștigat proba de dublu vâsle categorie ușoară).

Acum, obiectivul este câștigarea mai multor medalii și clasarea pe primul loc între cluburile din România la Olimpiadă. Specialiștii se tem însă de un dezastru.

O altă provocare pe care va trebui să o înfrunte Hîncu este gestionarea noului stadion Steaua. Deja se anunță tot felul de presiuni. În interiorul clubului, funcționarii fac planuri pentru o nouă schemă de personal, separată de cea actuală, cu oameni care ar urma să se ocupe de administrarea arenei. Fostul comandant Bixi Mocanu nu era de acord, fiind convins că actualii angajați, și așa fără prea multe lucruri de făcut, puteau prelua și grija stadionului. Dar Mocanu a plecat și acum toată lumea vrea fie să-și angajeze diverse cunoștințe, fie să mai ia un ban în plus prin cumul de funcții.
O altă presiune vine dinspre Gigi Becali, care trage sfori în culise pentru a fi primit, cu FC FCSB, pe noul stadion „Steaua”. Suporterii „roș-albaștrilor” nici nu vor să audă de așa ceva, socotind că acolo trebuie să joace doar echipa clubului.

Previous Article
Next Article

One Reply to “EXCLUSIV Talpan furios: s-a stabilit noua conducere la Steaua. Cine sunt coloneii care trebuie să promoveze echipa de fotbal în Liga 3. De ce nu mai vrea nimeni să vină șef la clubul Armatei”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *