ActualitateAnalizaPrincipalSporturi

Croația, Ungaria și România în balanță, la sporturi de echipe. România, mai mare decât celelalte două la un loc, e la ani-lumină ca performanțe TABEL

Performanțele realizate duminică de Croația – finalistă la Europenele de handbal masculin, și Ungaria – câștigătoarea Europenelor de polo masculin – au redeschis printre suporterii români o temă recurentă, discuția despre sporturile de echipă de la noi și cele din țările vecine.

Pentru o comparație corectă a situației, sport-zone.ro a centralizat rezultatele recente obținute de naționalele României, Croației și Ungariei la principalele sporturi de echipă – masculin și feminin. Ca punct de reper am luat ultima ediție a Cupelor Mondiale din sporturile respective.

Iar ceea ce se poate constata, de data aceasta cu date concrete, este că România – o țară mai mare atât ca suprafață, cât și ca număr de locuitori, decât celelalte două la un loc – e pe ultimul loc atât la fete, cât și la băieți.
Statistica e seacă și neîndurătoare: România nu s-a calificat la niciuna din Cupele Mondiale de fotbal, handbal, volei, baschet, polo și hochei.
La masculin, cea mai bună dintre cele trei țări comparate este, în acest moment, Croația, care s-a calificat la jumătate din turneele finale (la fotbal, handbal și polo), reușind să ia chiar și două medalii la fotbal (argint) și polo (bronz). La handbal, Croația a luat locul 6 la Mondialele de anul trecut, dar acolo a fost doar o chestiune de nuanță, pentru că echipa ar fi putut foarte bine să joace semifinalele după ce a terminat prima fază a grupelor cu victorii pe linie, inclusiv împotriva Spaniei care a bătut-o acum în finala Europenelor.

Suporterii croați au urmărit în număr uriaș, în stradă, finala Europenelor de handbal masculin

Ungurii s-au calificat la ultima ediție a Mondialelor de handbal și polo, reușind un foarte bun loc 4 la cea de-a doua dintre discipline. Nici locul 10 mondial la handbal nu e deloc de neglijat, maghiarii dovedind de-a lungul deceniilor o remarcabilă constanță la această disciplină. Ei n-au avut momentele de glorie absolută pe care le-a trăit România, dar nici nu au dispărut definitiv din peisaj, cu zecile de ani, așa cum ni se întâmplă nouă.

La fete, cea mai bună dintre cele trei țări este Ungaria. Două calificări din șase sporturi – la handbal și polo – plasează fetele aproape pe picior de egalitate cu băieții. Absolut remarcabil este că și naționala feminină a Ungariei a ocupat locul 4 la Mondialele de polo (la fel ca și băieții). La handbal, fetele au terminat turneul cu 4 locuri mai jos decât băieții.

România este a doua dintre cele 3 țări, în privința fetelor, mulțumită prezenței la Mondialele de handbal de anul trecut. Locul 12 a fost însă o mare dezamăgire. În rest, la fotbal, volei, baschet, polo și hochei, aproape că nu existăm.

Croația stă mai rău decât noi la fete. Nu s-a calificat la turneul final al Mondialelor cu nicio disciplină.

Pentru a evalua corect și posibilitățile celor trei țări, am atașat și tabelul cu parametrii privind suprafața, populația și produsul intern brut pe cap de locuitor (varianta PPP).

România este, atât ca suprafață, cât și ca populație, mai mare decât celelalte două state la un loc. Ceea ce înseamnă că, măcar teoretic, aria de selecție ar trebui să fie mult mai mare decât a maghiarilor și a croaților.

Produsul intern brut pe cap de locuitor arată că Ungaria stă ceva mai bine decât celelalte două țări. România este cu foarte puțin înaintea Croației, care e pe ultimul loc în acest clasament.

Tags

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close