Zdrahonul de 1,96 m și 118 kg a repus România în 2019 pe harta atletismului mondial: „Mă lupt cu oameni, nu cu roboți”. Bomba din avion, master chef la pizza și declarația șefului FRA. „Firfirică ar trebui să fie portdrapel la Tokyo”

Despre aruncarea discului se spune că e una dintre cele mai tehnice probe din atletism. Necesită viteză de reacție, coordonare perfectă între trenul inferior și cel superior, iar coloșii care pătrund în cușca de aruncări devin niște dansatori ale căror piruete fac deliciul asistenței.

Într-o disciplină marcată în istorie de legendara Lia Manoliu și după Revoluție de Costel Grasu și Nicoleta Grasu, România îl propune pentru Tokyo pe Alin Firfirică (1,96 m / 118 kg), sportiv legitimat la Steaua și ocupantul celui mai valoros loc pentru tricolori la Mondialul din 2019, poziția a patra. “Îl cunosc de când era mic și impresionează prin seriozitate și prin tehnica de aruncare. Are un mare potențial de creștere Alin și cred că are șanse mari să ia medalie la Jocurile Olimpice. Mulți îi văd pe aruncători ca pe niște urși lenți, însă o condiție de bază pentru a deveni un bun discobol este să ai o viteză de reacție, un dans asemenea marilor pugiliște de la supergrea. Dacă nu ai viteză de reacție, nu poți urca în elita lumii. Firfirică a crescut enorm și mă bucur că va continua tradiția în România”, spune pentru Sport-zone.ro părintele aruncătorilor de la noi, profesorul Dan Serafim, fost antrenor al Liei Manoliu și al Florenței Crăciunescu.

Unica medalie de aur la Jocurile Olimpice în proba de aruncarea discului a fost cucerită de Lia Manoliu, în 1968, la ediția de la Mexico City, iar ultima medalie olimpică în disciplina coloșilor cu îndemânare și brațe de oțel a fost luată de Florența Crăciunescu, bronz la ediția de la Los Angeles, în 1984. Aproape de podium a fost în 1992, la Barcelona, Costel Grasu, care s-a clasat pe patru la ediția supervizată de aproape de Juan Antonio Samaranch.

“Eu am ratat la mustață bronzul de la aruncarea discului, clasându-mă pe patru la Barcelona. A fost o experiență frumoasă. Eram antrenat de marele profesor Ioan Benga. Și… Cred că dacă nu aș fi aruncat razant, aș fi înălțat mai mult discul, cu siguranță aș fi luat medalie. Îi urez mult succes lui Alin prin intermediul vostru”, punctează pentru Sport-zone.ro Costel Grasu. Soțul și fostul antrenor al Nicoletei Grasu simte și acum pe șira spinării furnicătura generată de atmosfera de pe Montjuic, arena care a trepidat pe acordurile capodoperei „Barcelona”, interpretată de soprana Montserrat Caballe și de Freddie Mercury. Actualul antrenor de la Dinamo s-a aflat în urmă cu 27 de ani în fruntea delegației României, în aplauzele celor 70.000 de spectatori din Catalunya.

La 28 de ani distanță, Firfirică ar putea deveni portdrapelul României la Tokyo, deși COSR e strâns cu ușa de oamenii lui Ion Țiriac pentru a o nominaliza pe Simona Halep ca deschizătoare de pluton în Japonia. Șeful FRA, Florin Florea, crede însă că discobolul de la Steaua ar trebui luat în calcul de oamenii care conduc instituția de lângă Arcul de Triumf. “Eu l-aș alege pe Alin. E un atlet valoros, un băiat frumos, înalt, cu o ținută impecabilă. Și îl recomandă și rezultatele din acest an. Poate purta oricând drapelul României și ar face-o cu mare mândrie”, precizează oficialul din Brașov.

Aflat la prima participare din carieră la Campionatele Mondiale de seniori, Alin Firfirică a încheiat în vară competitia de la Doha pe locul al patrulea, cu o aruncare de 66,46 m, la doar 35 cm distanță de medalia de bronz. Rezultatul este cel mai bun din ultimii 10 ani pentru atletismul românesc.

“Sunt foarte bucuros de acest loc, am muncit foarte mult. Am venit pe locul patru și pot spune că sunt puțin frustrat, pentru că am fost la 35 cm de bronz. Sunt încă tânăr, mai am multe de realizat, de demonstrat, așa că trebuie doar să mă antrenez. Dacă aș fi aruncat 67,32 m, recordul meu personal, m-aș fi aflat pe podium, dar nu poți de fiecare dată să arunci aceeași distanță. Am făcut tot ce-am putut și sunt mândru de asta, e cea mai bună performanță din ultimiii 10 ani. Cel mai mult mi-a plăcut că acest lucru mi l-a spus tatăl meu: “ia uite ce ai realizat!”. Nu mi-a venit să cred”, a mărturisit elevul Danielei Costian.

Antrenoarea celui mai în vogă atlet al României e o legendă în sportul sporturilor de la noi. Pe 30 aprilie 1988, pe fostul 23 August, Daniela Costian stabilea un record național la disc neclintit până azi. Cu o aruncare perfectă, farfuria lansată de brăileanca în vârstă de 54 de ani ateriza la 73,84 m, o performanță greu de bătut azi. În 1990, Costian, formată de profesorul Ioan Leu, decedat în acest an, și-a luat cetățenie australiană, iar doi ani mai târziu, la JO din Barcelona, cucerea bronzul pentru țara de la Antipozi.

Costian e un adevărat model pentru Alin Firfirică. “Până acum voiam să mă întorc de la Tokyo cu o medalie, acum chiar consider că pot să mă întorc cu cea mai valoroasă medalie de acolo. Concurez cu oameni, nu cu roboți. Dacă ei pot, eu de ce n-aș putea?” , mai spune atletul din Râmnicu Vâlcea.

Legitimat la CSA Steaua București, Alin Firfirică are în palmares o medalie de aur și una de argint la Campionatele Europene U23, obținute în 2015 și 2017, dar și medalia de aur la Cupa Europei de Aruncări la U23, cucerită în 2017. La Campionatele Europene de seniori, din 2018, s-a clasat pe locul al 7-lea.

  • 2 kilograme e greutatea unui disc la masculin
  • 22 cm e diamentrul unui disc la masculin
  • 1 kilogram e greutatea unui disc în proba feminină
  • 18 cm e diametrul unui disc în proba feminină

Dacă unii handbaliști români campioni mondiali povesteau că dormeau cu mingea lângă pernă, iar Vlad Hagiu, cel mai bun poloist român din istorie, dezvăluia că uneori, din cauza tensiunii unor partide, mai pleca cu casca pe creștetul capului și după partide, și Firfirică are o relație strânsă cu discul. ”  “Ultimele concursuri le-am făcut cu un singur disc, roșu, cu care mi-am realizat și recordul personal. La a treia aruncare din finală am zis să fac o schimbare. Am făcut bine, căci acest disc mi-a adus locul patru la Mondiale. Este discul norocos și sper să fac un nou record personal cu el. Îl voi lua și la Tokyo, dar sper să n-am probleme la aeroport. Ultima dată l-am luat în bagajul de cală și a trebuit să aștept jumătate de oră ca să-și dea seama că este un disc, nu o bombă și pot să trec cu el”, face haz de necaz elevul Danielei Costian.

74,08 m e recordul mondial la disc: Jurgen Schult (RDG) în 1986

69,89 m e recordul olimpic la disc: Virgilius Alekna (Lituania) în 2004

74,08 m e recordul european la disc: Jurgen Schult (RDG) în 1986

68,12 m e recordul României la disc: Iosif Nagy în 1983 la Zaragoza

67,32 m e recordul personal al lui Alin Firfirică, stabilit la Katowice, în 2019

Firfirică simte că se coace ceva bun pentru Jocurile Olimpice la care șefii COSR speră să deplaseze o delegație de peste 100 de sportivi, dar încearcă să fie atent și la alimentație. Duce o viață extrasportivă imaculată, are grijă de greutate, dar recunoaște că, din când în când, îl mai ispitește câte o pizza, preparată chiar cu mânuțele lui. „La prepararea blatului mă ajută ce fac eu zilnic cu discul, jongleria aceea. Abia aștept să o gust. Acum vine perioada de iarnă, perioada de acumulări și am de gând ca de la cele 114 kg ale mele să mă apropii de 118, așa că pot să mănânc orice”, mai spune, lărgindu-și zâmbetul, colosul de aproape 2 metri.

“Jocurile Olimpice bat la ușă și trebuie să îmi văd serios de pregătire, nu mai este timp de bucurie. Trebuie să o luăm de la capăt. Emoțiile vor fi mult mai mari acolo, mai ales pentru că va fi prima mea ediție de JO. Sper să aduc acea medalie acasă, sunt sigur că pot. Locul 4 de la Campionatul Mondial și faptul că știu că îmi pot îmbunătăți recordul personal până la Jocurile Olimpice, mă fac să cred că îmi pot face o mare bucurie la Tokyo. O medalie acolo ar însemna că nu am muncit în zadar în acești 10 ani de când fac atletism. Este presiune destul de mare dar mă gândesc că oricât de mult aș munci, sunt om”, încheie Firfirică.

11 ani au trecut de la ultima medalie olimpică a atletismului: Constantina Diță cucerea aurul la maraton, la ediția Beijing 2008

Previous Article
Next Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *