Lecția de engleză: ce bugete de salarii au cluburile din Premier League. Invincibilă pe teren, Liverpool e surclasată la contracte de două echipe. Unde s-ar situa CFR și FCSB

Incredibila performanță a celor de la FC Liverpool, care au obținut în Anglia 21 de victorii și un egal din 22 de etape jucate, i-a băgat în ședințe măcar pe doi dintre managerii din Premier League: Pep Guardiola și Ole Gunnar Solskjaer. Echipa din Liverpool, pregătită de germanul Klopp, e lider și se poate considera deja campioană deși abia s-a trecut de jumătatea sezonului, în condițiile în care a câștigat astă-primăvară Liga Campionilor, iar acum atacă al doilea trofeu consecutiv. Asta, deși Manchester City, condusă de Guardiola din 2016, și Manchester United, avându-l pe bancă pe Solskjaer din decembrie 2018, au la dispoziție bugete de salarii incomparabil superioare “cormoranilor”.

Manchester United vs. Liverpool:
32 de milioane de lire sterline în plus la salarii, 30 de puncte în minus în clasament

Puse față-n față, clasamentul sportiv și cel al bugetelor de salarii din Premier League reconfirmă, de fapt, motivul pentru care fotbalul a devenit un sport planetar: David îl învinge pe Goliat săptămână de săptămână și toată lumea asistă la spectacol. Iar aici nu e vorba doar de bugetele comparate ale “titanilor” din Liverpool și Manchester – oricum uriașe și toate trecute de suta de milioane de lire sterline.

Sport-zone.ro vă prezintă grila fondurilor de salarii de anul trecut și cea prevăzută în acest moment pentru 2020 în Premier League.
În 2019, cei mai mulți bani din Anglia i-au câștigat jucătorii de la Manchester City, club al cărui fond de salarii a fost de 145.771.000 de lire sterline. Pe locul 2, la o distanță foarte mică, sunt rivalii de la Manchester United – 141.435.000 de lire sterline. Abia pe locul 3, la distanță uriașă față de primele două și oarecum “la bătaie” cu locul 4, se află și spărgătorii de recorduri de la Liverpool, cu 109.356.000 de lire sterline. Chelsea urmează îndeaproape, cu 104.185.000 lire sterline.
Cu toate acestea, Liverpool are, la momentul când sunt scrise aceste rânduri, 13 puncte în plus și două meciuri în minus față de City, 30 de puncte în plus și un meci în minus față de United și 24 de puncte în plus și două meciuri în minus față de Chelsea.

Puterea haitei: „lupii” sunt pe locul 17 la salarii, dar pe 6 în clasamentul sportiv

Clasamentul-hibrid din Premier League: pe prima coloană este locul ocupat conform rezultatelor obținute în acest sezon, iar în paranteză este trecut locul ocupat conform bugetului de salarii din 2019. Sumele sunt, toate, în lire sterline

Clasamentul-hibrid între locul sportiv și cel financiar din Premier League este foarte interesant chiar și dacă dăm la o parte lupta dintre acești giganți despre care am scris mai sus. În Anglia au loc să trăiască (și încă foarte bine) și muritorii de rând, dacă sunt pricepuți.

  • Sheffield United, nou-promovată, e pe locul 7 în clasament, deși are cel mai mic fond de salarii, 10.660.000 de lire – de aproape 14 ori mai mic decât City. Tottenham, care e pe locul 8 în clasament, își plătește fotbaliștii de opt ori mai bine!
  • Sperietoarea “granzilor”, calificată în Europa League în sezonul trecut și anul acesta din nou între primele 6 în clasament, Wolverhampton face demonstrații de forță deși are al 17-lea buget de salarii din campionat – 30.797.000 de lire.
  • Pe de altă parte, Arsenal e pe locul 10 în clasament, cu golaveraj negativ, deși are al 5-lea buget de salarii, cu 99.406.273 lire sterline în 2019. În 2020, suma e prevăzut să crească până aproape de 110 milioane!
  • West Ham, cu al 10-lea buget de salarii, și Bournemouth – cu al 13-lea buget, sunt în schimb în subsolul clasamentului – primii pe locul 16, ceilalți pe locul 19 (penultimul).

În tabel puteți vedea și proiecția bugetelor de salarii estimate de echipele din Premier League pe 2020. În unele cazuri veți vedea scăderi drastice, în altele creșteri destul de importante. Trebuie menționat că, anul fiind abia la început, aceste sume trecute sub coloana 2020 nu sunt – precum cele din dreptul anului 2019 – sigure, ci doar ceea ce se estima la momentul întocmirii raportului. În funcție de diverși factori, bugetele din acest an pot crește sau scădea (de exemplu, echipele care vor retrograda vor reduce sigur banii alocați salariilor).

CFR – salarii cu 3,6 milioane de lire mai mici decât ale celei mai sărace echipe din Premier League. FCSB – contracte la 50% față de Sheffield

În acest peisaj, unde s-ar încadra CFR Cluj și FC FCSB, primele două echipe din România, ca buget de salarii?
În lipsa unor cifre concrete pe 2019 (așa cum există în Premier League), deocamdată nedisponibile la cluburile românești, am apelat la situația financiară din 2018 – care se anunța, conform proiecțiilor, oarecum asemănătoare cu cea din 2019.

CFR Cluj a avut, așadar, în 2018, o cheltuială totală, cu salariile, în valoare echivalentă de 7.034.141 lire sterline. Așadar, cu 3,6 milioane de lire mai puțin decât ultima echipă din Premier League.

FC FCSB a avut, în 2018, un buget de salarii echivalent cu 5.387.341 de lire sterline.

Previous Article
Next Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *