INTERVIU Ilie Năstase: „În tenis, te lupți cu demonii din capul tău”. Ce turneu de Grand Slam spune Nasty că va câștiga Halep în 2020 și de ce nu sunt fetele prietene între ele la tenis

Lider mondial timp de 40 de săptămâni, între 23 august 1973 și 2 iunie 1974, Ilie Năstase (73 de ani) și-a început anul la Teatrul de Comedie din București, unde a vizionat piesa Fierarii, care i-a avut protagoniști pe bunii săi prieteni, George Mihăiță și Horațiu Mălăele, apoi a stat de vorbă cu Sport Zone despre șansele Simonei Halep la Australian Open. Turneul de la Melbourne e programat în perioada 14-27 ianuarie și e transmis în România de canalele Eurosport.

Sport-zone.ro: Milos Nikolic, autorul piesei Fierarii, pe care tocmai ați vizionat-o, spune că tragicul și comicul sunt ca două surori gemene. Are tenisul de azi și comedie, și tragedie într-un singur meci?
Ilie Năstase: A fost o piesă bună, cu doi titani ai scenei din România, Mălăele și Mihăiță, dar și cu doamna Maia Morgenstern o mare actriță. Pot să zic că Mihăiță și Mălăele se descurcă mai bine pe scenă decât pe terenul de tenis, dar pentru niște artiști le dau notă de trecere și la tenis, i-am văzut cum încercau să mă imite. Dar ca să-ți răspund la întrebare…

Da, comedie și tragedie într-un meci.
Comedie pură mai face doar Djokovic în meciurile demonstrative, nu mai sunt jucătorii atât de relaxați ca în vremurile mele, să mai facă spectatorii să râdă cu poftă, să mai lase încrâncenarea aia la o parte. Aaa, și Mansour Bahrami e genial și acum. Ca să nuanțez… Pot să spun că sunt unii jucători – nu vreau să dau nume – care au niște lovituri tragi-comice, de te întrebi cine i-a învățat să țină racheta în mână, zici că țin paleta de prins fluturi. Bine, tragedii… Era să se ajungă la o tragedie pe teren cu acel fan care a înjunghiat-o pe Monica Seleș. În rest, mai fac o tagedie mulți după ce au minge de meci și pierd lamentabil. E un sport totuși.

Cu ce ați rămas după piesa Fierarii?
Cu reprezentațiile unor actori de mare valoare, România a avut mereu talente care au transmis emoție, te-au făcut să te teleportezi parcă în mijlocul acțiunii, să nu mai încetezi cu aplauzele. Și cu ideea de Europa unită pe care o transmite și mesajul piesei.

Există prietenii în tenis?
Da, da. Tu n-ai văzut? Cu câți sunt eu prieteni?

Alte generații? Dar în prezent?
Băieții sunt amici între ei, la fete e mai greu. Știi cum sunt ele, care e mai frumoasă, care a strâns mai multe titluri, care are bani mai mulți. Dar nu poți să-ți faci mereu prieteni când e concurența asta aprigă pe teren, când te transformi într-un robot.

Apropo de titluri, ce trebuie să facă Simona Halep pentru a câștiga Australian Open?
Să joace tenisul pe care-l știe, presiunea a dispărut pentru ea întrucât a fost lider mondial. Asta nu mai trebuie să o macine. Nici nu mai trebuie să aibă asta ca obiectiv. A fost acolo, a stat, gata! De-acum obiectivul ei este să câștige titluri de Mare Șlem!

Finală în 2018 e cel mai bun rezultat al Simonei la Australian Open, pierdută, în 2h49, în fața danezei Caroline Wozniacki, 6-7. 6-3, 4-6

Spuneți că nu va mai reveni pe primul loc WTA?
Nu am zis asta, am spus doar că nivelul de concentrare va crește din moment ce un target a fost bifat și dispare această cursă de a urca și de a te menține pe primul loc. Ea are viteză de execuție, viteză de anticipație, viteză de deplasare și o excelentă coordonare. În plus, beneficiază de siguranța pe care i-o transmite Darren Cahill, ai văzut-o cum îl ascultă.

Am văzut, dar nu vă e teamă că se vor mai ivi episoade în care Simona își pierde cumpătul și își ceartă echipa?
Nu, nu cred.

Per ansamblu, cum ați caracteriza colaborarea cu Daniel Dobre?
Una bună, din moment ce a terminat anul pe locul 4 în ierarhia WTA. Fiecare antrenor îți bagă în minte niște informații care te ajută până când te retragi și care, la un moment dat, poate te vor ajuta și când vei deveni antrenor.

O vedeți pe Simona ajungând vreodată antrenoare de tenis?
Nu știu, numai ea știe. Știu că vrea să-și facă academie de tenis la Constanța și sunt sigur că va construi ceva frumos, dar mai e mult până atunci, are o carieră lungă în față.

Păi, are deja 28 de ani, nu vedeți ce puștoaice vin din spate?
Stai, dom’le, liniștit, Simona mai are mult de jucat și cred că anul ăsta va câștiga un titlu pe hard. Are pe zgură, are pe iarbă, doar pe suprafața rapidă îi mai lipsește și deține capacitatea de a contracare pentru jocul oricărei tenismene cu șanse mari la titlu.

Trei campioni și un om de afaceri: Ilie Năstase, Virginia Ruzici și Simona Halep au, cu toții, titluri de Grand Slam în palmares. Ion Țiriac este miliardar. FOTO: Contul de Facebook al lui Ilie Năstase

Ce îi lipsește?
Poate venirile mai dese la fileu și poate ar trebui să apeleze mai des la scurtele îngropate lângă fileu, pentru că are o îndemânare fantastică.

Victoria în 52 de minute în fața Serenei Williams, din finala de anul trecut, de la Wimbledon, i-a ridicat nivelul mental astfel încât nimeni să nu-l mai doboare?
Nu, a fost o victorie mare, dar în tenis stările se schimbă de la un turneu la altul, te lupți cu demonii din capul tău, mă rog, la fete e altfel. Nu pot să identific pe cineva, în prezent, să aibă calmul lui Federer, să spunem.

O penultimă întrebare: procentul, ce șanse are Simona să câștige titlul la Melbourne?
70 la sută șanse.

Dar Jocurile Olimpice?
O să câștige aurul!

O ultimă întrebare: cine mai face umor azi în tenis?
Tot eu cu Țiriac.

43-17
e raportul victorii – înfrângeri în 2019 pentru Simona

2,84
milioane de dolari va încasa campioana de la Australian Open

Previous Article
Next Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *