GRAFIC Cât își iubesc suporterii echipele? Banii încasați de cluburi în Liga 1 din vânzarea biletelor. Craiova e lider. Pe ce locuri sunt FCSB și Dinamo

Ce poate face un stadion nou într-un oraș pasionat de fotbal? Minuni. Cazul CSU Craiova este cel mai important și clar exemplu. Plimbată la Turnu Severin în 2015 și 2016, cu venituri neglijabile din vânzarea biletelor către spectatori – 750.000 de lei la un loc în acești doi ani –, formația din Bănie a făcut un salt senzațional odată cu primele partide pe noul stadion. În 2017, Craiova a vândut bilete de 5,34 milioane de lei, iar în 2018 – de 6,2 milioane de lei, devenind liderul detașat și incontestabil al campionatului României la acest capitol. Atât de clară este dominația oltenilor, încât nici măcar dacă adunăm veniturile din bilete ale FCSB, CFR și Dinamo nu reușim să ajungem la nivelul Craiovei.

Spre deosebire de echipa lor, care e departe de titlu, suporterii olteni sunt pe primul loc la veniturile din bilete aduse clubului preferat. FOTO: Contul de Facebook al CSU Craiova

Pe locul 2 în România la veniturile din bilete se află FC FCSB. Cu 2 milioane de lei în 2015, 2,94 milioane în 2016, 2,88 milioane în 2017 și 2,58 milioane de lei în 2018, gruparea păstorită de Gigi Becali nu are însă de ce să fie prea fericită. Dacă ținem cont că este de departe cea mai mediatizată formație din România, că joacă în cel mai mare oraș al țării și pe cel mai mare stadion, lucrurile nu mai arată chiar încurajator. Veniturile din bilete nu reușesc să acopere costurile cu închirierea Stadionului Național, care trec de 3,3 milioane de lei pe sezon. FC FCSB pare să fi pierdut, în mare măsură, moștenirea uriașă a Stelei, odată cu detașarea de brandul legendar.

Banii nemeritați pe care îi încasează Negoiță de la fani și extraordinarul interes pentru fotbal de la Sfântu Gheorghe

Pe locul 3 la veniturile din bilete este campioana CFR Cluj. Echipa a dus-o prost cât timp a mai fost încă în insolvență și la mijlocul clasamentului – 510.000 de lei încasați în 2015 și 420.000 de lei în 2016. Dar, odată cu redresarea și câștigarea titlurilor, la stadion s-au întors și oamenii. În 2017 s-au vândut în Gruia bilete de 2,19 milioane de lei, iar în 2018 – de 2 milioane. Clujenii sunt încă departe de liderul Craiova, dar au depășit Dinamo și în mod clar contestă locul 2 ocupat acum de FC FCSB.

Pe locul 4 în acest clasament al veniturilor din bilete este Dinamo. S-ar putea spune că Ionuț Negoiță primește un sprijin pe care nu-l merită din partea suporterilor, care mențin clubul, în topul încasărilor de la fani, mult mai sus decât sunt în stare patronul și oamenii săi de încredere să îl țină în plan sportiv. Cu o medie de circa 1,5 milioane de lei pe an, fanii – așa dezamăgiți și sătui de amatorismul conducătorilor – lasă să se întrevadă ce s-ar putea obține dacă echipa ar fi competitivă.

Este absolut remarcabil interesul fanilor din secuime pentru echipa Sepsi. În 2018, încasările din bilete au plasat gruparea din Sf. Gheorghe pe locul 4 în Liga 1. FOTO: Contul de Facebook al clubului Sepsi OSK

Absolut spectaculos este apetitul fanilor din secuime pentru fotbal. În 2018, aceștia au adus în conturile clubului Sepsi Sf. Gheorghe 1,6 milioane de lei – mai mulți decât a luat chiar Dinamo. Este un semn că fotbalul este foarte iubit chiar și în această zonă unde, până acum, nu a existat o echipă în prima ligă și unde sporturile de iarnă sunt la ele acasă.

FC Voluntari – 283.000 de lei încasați de la suporteri în 4 ani!

De remarcat ar fi și veniturile apreciabile obținute de Viitorul – 1 milion de lei pe an par puțini, dar să nu uităm câți locuitori are orașul Ovidiu și cât de nouă este echipa lui Hagi (a împlinit 10 ani de existență în 2019). E posibil ca o mutare la Constanța, pe un stadion nou, ar face și în acest caz ca veniturile să explodeze, după modelul Craiova.

În graficul nostru am inclus și FC Voluntari. Echipa în care primarul Florentin Pandele îngroapă zeci de milioane de lei ca să se bată la retrogradare sezon de sezon are în Liga 1 niște venituri din bilete care ne scutesc de orice comentariu. În 2015 s-au câștigat 23.000 de lei, în 2016 – 65.000 de lei, în 2017 – 113.000 de lei, iar în 2018 – 72.000 de lei. Aceștia sunt banii pe care-i dau locuitorii din Voluntari pe echipa lui Pandele.

Previous Article
Next Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *