Încă 4 ani pe tușă: Becali nu poate reveni în politică. Justiția a decis că latifundiarul rămâne fără dreptul de a vota și de a fi ales în Parlament. Bogătașul ceruse să fie „albit” în instanță

Gigi Becali nu poate reveni în viața politică nici la 5 ani după ce a părăsit închisoarea. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins vineri cererea latifundiarului de a fi reabilitat, anunță Agerpres.

Cu nici 6 luni înaintea alegerilor locale și mai puțin de un an până la cele parlamentare, patronul FC FCSB SA a solicitat ca Justiția română să-l “albească”, după cum s-a exprimat chiar el, miza fiind recăpătarea drepturilor de a fi ales în demnități publice și de a vota. Interdicția unor drepturi cetățenești fusese atașată pedepselor cu închisoarea primite în 3 dosare.

Sentința ICCJ nu e definitivă, dar în primă instanță sună astfel: „Respinge cererea de reabilitare judecătorească formulată de petentul Becali George. Obligă petentul la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de contestaţie în termen de 10 zile de la comunicare”.

Becali a avut Partidul Noua Generație, apoi a devenit europarlamentar pe lista PRM, în 2009, și deputat în Parlamentul României în legislatura 2012-2016. Și-a pierdut această calitate în 2013, când a fost condamnat cu executare. Ulterior, Becali a regretat amarnic pasul făcut în 2012, când a renunțat la poziția de europarlamentar pentru cea de deputat în Parlamentul României. El a considerat că, dacă rămânea în Parlamentul Europei, ar fi fost protejat de condamnări.

În urmă cu 10 ani, într-un interviu acordat ProSport, fosta eminență cenușie a PSD, Viorel Hrebenciuc – bun prieten cu latifundiarul – a afirmat că Becali a apărut pe scena publică din România deoarece “a fost nevoie de el”.

Joi, când a mers la ultima înfățișare de dinaintea sentinței, la ICCJ, Becali negase că ar fi vreo legătură între cererea sa și apropierea alegerilor locale și parlamentare. „Vin la Înalta Curte fără belele, vin cu pace adică, vin pentru albire. (…) Este, să spunem, o mică îndreptare. Interdicţiile sunt de a alege şi de a fi ales. Oricum, nu mă interesează funcţia de demnitate publică. Să aleg, să zicem aşa şi aşa. Ca să candidez, nu mă interesează. Deci, nu e mare lucru. Trebuie această reabilitare. Dacă nu o ceri, nu o iei niciodată”, a afirmat Becali, conform Agerpres.

Patronul FC FCSB a primit 3 condamnări în perioada 2013-2014. Prima, din dosarul Valiza, a fost de doi ani cu suspendare, dar celelalte două, pentru sechestrare de persoane și pentru schimbul de terenuri în care a păgubit Armata, au fost cu executare. Codul penal, favorabil infractorilor, a permis contopirea pedepselor, astfel că Becali a primit până la urmă 3 ani și 6 luni (deși cele 3 condamnări cumulate duceau spre 10 ani), din care a efectuat doar un an și 9 luni, fiind eliberat pentru bună purtare și pentru că a scris cărți. În perioada petrecută, teoretic, după gratii, Becali a beneficiat de regim deschis. Zilele și le petrecea în baza sportivă a lui Gică Hagi, care – după ce condamnatul a fost fotografiat plimbându-se cu un alai de servitori după el – a închis accesul pe durata prezenței latifundiarului în incintă.

Previous Article
Next Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *