EXCLUSIV Ce-a gândit Lucescu atunci când Burleanu a strigat „i-am ciuruit!”, la alegerile din 2018. Șeful FRF i-a vizat atunci pe antrenorul român, pe Chivu și pe Lupescu

Episodul “n-a fost un fleac, dar i-am ciuruit!”, produs pe 18 aprilie 2018, în clipa în care s-au anunțat rezultatele alegerilor pentru șefia FRF, a scindat definitiv fotbalul românesc. Și astăzi, falia dintre administrația de la Casa Fotbalului și cei aproximativ 150-200 de votanți ai săi, pe de o parte, și toți ceilalți – suporteri, antrenori, fotbaliști – este adâncă și, probabil, imposibil de astupat.

Pe 18 aprilie 2018, după numărătoarea voturilor, în uralele alegătorilor săi și ale membrilor administrației FRF, Răzvan Burleanu – care fusese reales cu 67% – s-a dus la prezidiu și, uitându-se către contracandidatul Ionuț Lupescu, antrenorul Mircea Lucescu și fostul internațional Cristi Chivu, prezenți în primul rând, a strigat: “N-a fost un fleac, dar i-am ciuruit!”.

„Îmi era rușine de el”

Mircea Lucescu a zâmbit, s-a ridicat, i-a strâns mâna lui Burleanu, l-a felicitat și a plecat. Pe hol, înainte să părăsească pentru totdeauna sediul FRF, celebrul antrenor a menționat că, în opinia sa, sistemul actual de vot este eronat, pentru că zeci de cluburi de fotbal feminin, fotbal în sală sau de juniori, înființate peste noapte și cu activitate minimă, au aceeași putere de decizie precum cluburi mari din Liga 1 și Liga 2. În acest timp, în sală, Iulian Trăsnea, președintele unui club de fotbal în sală din Buzău, striga: “Alde Mircea Lucescu și alți trădători de țară fac bani în străinătate pentru familiile lor! Noi ce să facem dacă suntem săraci, să ne împușcăm? Eu mă chinui de șase ani cu această echipă. Acest Burleanu, hulit nemeritat, ne-a ajutat foarte mult. Răzvan Burleanu a făcut tot ce a promis și a câștigat alegerile pe merit!”. Printre altele, peședintele FRF îi dusese pe votanții săi în excursii în Slovenia și în Turcia, pe banii federației, le asigurase sejururi “de lucru” de lux la Cheile Grădiștei, le virase în conturi mii de lei cu titlul “sponsorizare” și le donase niște porți de fotbal de proastă calitate.

Iulian Trăsnea (stânga), buzoianul care l-a numit „trădător de țară” pe Lucescu, se declară mulțumit cu ce i-a dat Burleanu

La aproape doi ani de la aceste evenimente, Ionuț Lupescu a povestit, la emisiunea “Realitatea Sportivă”, de la postul TV Realitatea Plus, cum s-a simțit și ce a gândit Mircea Lucescu, om la 72 de ani în acel moment, când Răzvan Burleanu, un tânăr de 34 de ani, i-a strigat “un fleac, i-am ciuruit!”. „Pot să vă spun în primul rând că mie, personal, mi-a fost rușine de nea Mircea. Un nume uriaș care venise acolo și era nevoit să asiste la toată acea scenă… Nea Mircea era și el dezamăgit de ce se întâmplase, de felul în care s-au comportat oamenii. La momentul acela n-am înțeles de ce s-au bucurat așa cei din administrația FRF. Le și spusesem înainte că, până la urmă, era doar un vot, nu se decidea nicio chestiune de viață și de moarte. Dar acum, când văd că îi vizitează DIICOT și există semne mari de întrebare asupra felului în care s-au cheltuit zeci de milioane de euro în ultimii ani, încep să înțeleg de ce s-au bucurat atât”, a povestit Ionuț Lupescu.

Cine sunt Mircea Lucescu și Răzvan Burleanu

Mircea Lucescu, 74 de ani, a jucat pentru naționala României 70 de partide în anii ’60-‘70, fiind și căpitanul tricolorilor în mai multe meciuri, inclusiv în celebra campanie de la Mondialul din Mexic 1970 (0-1 cu Anglia, 2-1 cu Cehoslovacia, 2-3 cu Brazilia). A antrenat naționala României, pe care a calificat-o la Euro 1984, Corvinul (cu care s-a calificat în Cupa UEFA), Dinamo (cu care a ajuns în semifinalele Cupei Cupelor), Rapid, mai multe echipe din Italia, între care și Inter Milano, Galatasaray (cu care a câștigat Supercupa Europei), Beșiktaș, Șahtior Donețk (cu care a câștigat Cupa UEFA), Zenit St. Petersburg și naționala Turciei.

Răzvan Burleanu, 35 de ani, n-a jucat fotbal. A fost lansat încă din studenție în zona ONG-urilor de un apropiat al lui Dan Voiculescu, apoi “recuperat” de Vasile Dâncu și plasat, pe post de consilier, la Parlament și în administrația prezidențială. La 29 de ani a câștigat alegerile pentru șefia FRF, după ce principalul favorit, Gică Popescu, a fost condamnat cu executare în dosarul Transferurilor cu nici 24 de ore înaintea scrutinului. Sub conducerea lui Burleanu, FRF a cheltuit, în 5 ani, 93 de milioane de euro, principala realizare fiind o broșură în care se anunța că, între 2015 și 2017, federația a reușit să crească numărul fotbaliștilor din România cu 270%.

Previous Article
Next Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *