De ce „nu se poate” Liga 1 cu 18 echipe în România. Gândul că ar putea promova Măgurele și Mioveni lângă Voluntari și Clinceni le dă fiori televiziunilor. Ce spun LPF și deținătorul drepturilor TV

Revenirea la o Liga 1 tradițională, cu 18 echipe și sezon clasic – 34 de etape a câte 9 meciuri, fără play-off și play-out –, nu este considerată fezabilă de cluburi, Ligă și televiziuni și, în consecință, nu intră în discuție cel puțin până în 2022. Sport-zone.ro a stat de vorbă cu reprezentanții fotbalului profesionist din România și cu deținătorul drepturilor TV, din discuții rezultând, fără dubii, că dorința suporterilor și a multora dintre fotbaliști și antrenori este nerealizabilă în următorii ani.

Justin Ștefan și Orlando Nicoară spun că audiențele TV ar scădea dacă s-ar reveni la vechiul format

“Lucrurile sunt simple, totul se învârte în jurul banilor și al audiențelor, care până la urmă tot bani înseamnă”, a explicat, pentru sport-zone.ro, Justin Ștefan, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal. “Dacă s-ar mări cu 4 numărul echipelor din Liga 1, ar urma să scadă banii cuveniți din grila drepturilor TV. Acest lucru nu e agreat de cluburi. Pe de altă parte, în ultimii ani s-a constatat o creștere a audienței în play-off, în condițiile în care și meciurile din sezonul regulat merg bine. Revenirea la formatul clasic ar duce la scăderea audienței în ansamblu. Acest lucru ar afecta posturile TV care transmit Liga 1”, a adăugat Justin Ștefan. “Cel puțin în următorii doi ani, nu văd cum s-ar putea trece la acest sistem de 18 formații”, a încheiat acesta.

Orlando Nicoară, conducătorul companiei EAD, care a cumpărat în 2019 drepturile TV ale Ligii 1 pentru următorii 5 ani, a fost diplomat: “În principiu, noi vrem ce vor și Liga împreună cu cluburile, atât timp cât se respectă numărul minim de meciuri prevăzut în contractul cu LPF (n.r – 268). Dacă ar fi 18 echipe, deci 34 de etape a 9 meciuri fiecare, s-ar îndeplini criteriul, pentru că ar fi 306 partide. Dar nu am discutat acest subiect. În mod clar, cred că audiențele ar scădea dacă am reveni la sistemul de 18 echipe cu campionat clasic. În orice caz, acesta este punctul meu de vedere, nu vorbesc în numele televiziunilor care transmit Liga 1 pentru că n-am abordat subiectul cu reprezentanții acestora”.

EAD plătește în fiecare sezon 28 de milioane de euro plus TVA pentru drepturile TV ale Ligii 1.

Așteptate de toată lumea, echipele cu nume mari întârzie să urce în Liga 1. În schimb, dau din coate Mioveni și Turnu Măgurele

Deși nu o spun, atât LPF, cât și EAD ezită să discute acest subiect popular printre suporteri, antrenori și fotbaliști din mai multe motive cât se poate de obiective. Toată lumea așteaptă ca în Liga 1 să urce, în sfârșit, reînființatele branduri cunoscute în fotbalul nostru: Petrolul Ploiești, UT Arad, Rapid, FC Argeș Pitești, Farul Constanța, U Cluj. Dar acest lucru întârzie să se producă. Anul trecut au promovat Chindia Târgoviște și Academica Clinceni. Anul acesta, după 20 de etape, pe primele două locuri sunt UT Arad și Mioveni. Rapid e pe 3, Argeș pe 4, Petrolul pe 8, Farul pe 9, U Cluj pe 13.

O primă ligă de 18 echipe cu Voluntari, Clinceni, Târgoviște, Mioveni, eventual Turnu-Măgurele, Chiajna și Călărași ar însemna uciderea definitivă a interesului pentru campionatul românesc.

În plus, cluburi importante din Liga 1 dau, în acest moment, semne grave de slăbiciune, fiind în pericol să nu-și poată lua licența.

Previous Article
Next Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *