Jucătorii de la CFR Cluj sunt cel mai bine plătiți din Liga 1

GRAFIC | Cum a pierdut Becali războiul salariilor cu CFR. Clujenii își plătesc jucătorii cu 7,8 milioane € pe an. Cât dă FCSB | EXCLUSIV

CFR Cluj a câștigat cursa cu FC FCSB pentru contractele fotbaliștilor. În 2018, ardelenii au plătit jucătorilor cu care aveau să câștige titlul suma de 7,8 milioane de euro, cu aproape două milioane mai mult decât au dat bucureștenii.

În acest moment, CFR Cluj este, de departe, pe primul loc în clasamentul celor mai mari sume din Liga 1 plătite fotbaliștilor, cu 36,47 de milioane de lei (echivalentul a 7,76 milioane de euro) achitați în 2018. Pe locul doi, la mare distanță, este FC FCSB, cu 27,98 milioane de lei (5,95 milioane euro).

Pe locul 3 în acest clasament s-a situat, anul trecut, CSU Craiova, dar la o diferență uriașă față de locul 2.

Lupta dată între CFR Cluj și FC FCSB, în ultimii ani, pentru supremația în fotbalul românesc nu s-a rezumat doar la evoluțiile din teren, locul din clasament și în planul imaginii, ci și la un nivel mai puțin vizibil, dar despre care în campionatul intern toată lumea știe. E vorba despre nivelul de salarizare a fotbaliștilor, ceea ce le permite clujenilor să aibă prioritate în fața oamenilor lui Becali atunci când își propun să ia un jucător.

În ultimii 7 ani, CFR a reușit să ia titlul de două ori plătindu-și jucătorii mai puțin decât FC FCSB. Începând din 2018, clujenii au depășit gruparea lui Becali la fondul de salarii

FCSB le-a plătit jucătorilor, în 2013, cei mai mulți bani din istoria fotbalului românesc

Acestastă “cursă a înarmărilor” a fost foarte interesantă pentru că participantele – CFR și FCSB – au avut strategii, rezultate și evoluții total diferite.

Ultimul an de glorie al celor de la CFR în era Paszkany a fost 2012, atunci când echipa a câștigat titlul în plan intern și a avut cel mai bun parcurs al unei grupări din România în Liga Campionilor – locul 3, cu 10 puncte, golaveraj 9-7 și o victorie istorică pe Old Trafford, 1-0 cu Manchester United. CFR a obținut aceste performanțe cu un plafon salarial ceva mai mic decât cel al lui Gigi Becali la FC FCSB: 31,97 milioane de lei față de 35,01 milioane de lei.

A fost un cântec de lebădă pentru clujeni, care aveau să se prăbușească abrupt, sub povara datoriilor, a dosarelor penale pentru evaziune fiscală și a deciziei lui Paszkany de a da clubul. În 2013, CFR a terminat Liga 1 pe locul 9, cu un plafon salarial pentru jucători redus aproape la jumătate, 17,22 milioane de lei.
Această cădere a coincis cu ascensiunea fulminantă a FCSB-ului lui Becali. În 2013, latifundiarul avea să plătească cei mai mulți bani din istoria fotbalului românesc către jucătorii unei echipe interne: 45,71 milioane de lei (echivalentul a 10,39 milioane de euro la cursul de schimb BNR la 31 iulie, 1 euro = 4,4 lei). FCSB își trăia, la rându-i, ultimul moment de glorie: în toamna lui 2012 își câștiga grupa de Europa League cu 11 puncte, înaintea nemților de la Stuttgart, apoi, în februarie 2013, reușea să elimine la penalty-uri Ajax (0-2 și 2-0 în cele două manșe).

2013-2014: anii-cheie în războiul CFR – FCSB

CFR a reușit să ia titlul și când și-a plătit jucătorii mai puțin decât FCSB. În schimb, echipa lui Becali n-a reușit să câștige campionatul niciodată când a fost depășită la salarii de alte cluburi

Odată cu prăbușirea economică a CFR-ului, se părea că nimic nu mai putea sta în calea unei dominații totale a fotbalului românesc de către FC FCSB.

Numai că, și aici, lucrurile au luat o turnură neașteptată. În mai 2013, Becali a fost condamnat la închisoare cu executare (avea să iasă de după gratii într-un an și 9 luni, de două ori mai repede decât primise condamnare), iar în decembrie 2014 a pierdut definitiv, în instanță, marca Steaua.

Condamnarea latifundiarului a dus la o schimbare bruscă de strategie la FCSB. Aproape toți jucătorii de valoare au fost vânduți, iar fondul de salarii a fost redus brusc, în 2014, la 34,81 milioane de lei – asta, deși în anul precedent clubul înregistrase cel mai mare profit fiscalizat din istoria fotbalului românesc, 52,229 milioane de lei (echivalentul a 11,9 milioane de euro la cursul BNR din 30 iunie, 1 euro = 3,87 lei).

Cu Dinamo căzută pe mâna lui Negoiță, Vasluiul în prag de desființare și CFR luptându-se cu dificultățile financiare (buget de salarii 17,04 milioane de lei în 2014), FC FCSB avea totuși să ia titlul la pas, însă fără suflul și valoarea din anul precedent. În toamna lui 2013, echipa lui Becali avea să termine pe ultimul loc, fără nicio victorie, grupele Ligii Campionilor, pentru ca în toamna următoare să rateze calificarea în Ligă și să termine pe locul 3 o grupă slabă de Europa League, cu Dinamo Kiev, Aalborg și Rio Ave.

Orbit de profit, Gigi Becali a irosit șansa de a face din FCSB singura superputere a Ligii 1

În timp ce purgatoriul celor de la CFR Cluj continua, echipa intrând în insolvență – iar plafonul salariilor pentru jucători a ajuns la 11,49 milioane lei în 2015 și 11,88 milioane în 2016 –, Becali și-a continuat politica maximizării profiturilor la FC FCSB prin tăierea contractelor. În 2015, salariile fotbaliștilor au coborât cu încă 5 milioane de lei față de anul precedent, ajungând la 29,89 milioane. În 2016, stimulat de faptul că oricum în Liga 1 dădea cele mai mari salarii, Becali a aplicat o nouă reducere, iar FCSB a coborât plafonul la 26,07 milioane de lei.

Numai că reculul a fost prea mare și echipa latifundiarului a pierdut supremația pe plan intern și contactul cu grupele cupelor europene pe plan extern.

Titlul în 2016 a fost luat de Astra Giurgiu, spre surpriza multora. Realitatea este că, profitând de politica neglijentă a lui Becali, cei de la Astra au mărit brusc fondul de salarii, reușind în premieră să ofere contracte mai mari decât la FC FCSB. În 2016, când Becali a coborât banii alocați jucătorilor la 29,89 milioane de lei, Ioan Niculae l-a mărit la Astra până la 32,463 milioane. Rezultatul s-a văzut imediat, giurgiuvenii câștigând titlul.

În toamna aceluiași an, în Europa League, în timp ce Astra reușea un traseu excelent și se califica în primăvara europeană din grupă cu AS Roma, Viktoria Plzen și Austria Viena, FCSB-ul lui Becali termina pe ultimul loc o grupă foarte slabă, cu Ankaraspor, Villarreal și FC Zurich (aceasta din urmă activa în acel moment în liga secundă elvețiană).

Becali s-a prins prea târziu că a greșit strategia

Anul 2017 coincide cu ieșirea din insolvență a celor de la CFR Cluj și începutul investițiilor lui Neluțu Varga în club. Clujenii, care nu puteau evolua încă în cupele europene din cauza faptului că abia ieșiseră din insolvență, au mărit totuși puternic contractele fotbaliștilor, la un total de 21,92 milioane de lei.

Și Becali înțelesese că a comis o greșeală, majorând la rându-i plafonul salarial la un total de 30,34 milioane de lei. Însă era prea târziu, FCSB a intrat în panică și a pierdut incredibil campionatul, în ultima etapă, în fața Viitorului lui Hagi, care își plătea jucătorii de aproape 3 ori mai puțin.

Anul 2018 a adus rocada și la nivel financiar în fruntea fotbalului românesc. Investițiile de la CFR Cluj au crescut fulminant, iar Becali n-a putut ține pasul. După dezastrul din 2017, cu pierderea neașteptată a titlului, FCSB a coborât în 2018 plafonul salarial la 27,98 milioane de lei (circa 5,9 milioane de euro), sub presiunea deficitului care se instala în balanța clubului (anul 2018 s-a terminat pentru Becali cu deficit de peste 9,2 milioane de lei). Strategia de a scoate profitul din club a generat o undă seismică de proporții, pentru că lipsa de performanță europeană și reducerea investițiilor (din care unele au fost oricum făcute haotic) a dus și la scăderea încasărilor din vânzările de jucători. În 2018, FC FCSB a vândut jucători de 9,65 milioane de lei și a cumpărat de 15,09 milioane, fiind pentru prima oară, în 6 ani, pe minus la acest capitol altă dată extraordinar de profitabil.

În 2018, salariile fotbaliștilor de la CFR Cluj s-au plătit din împrumuturi. Apoi a venit Dan Petrescu

În acest timp, Neluțu Varga și-a continuat investițiile aproape nebunești. CFR a luat titlul fără mari emoții în vara lui 2018. Apoi a apărut un moment de cumpănă când echipa a ratat prezența în grupele cupelor europene. Totuși, investitorii au trecut peste sincopă și au plusat fără să țină cont de datoriile care se acumulau. Fondul salarial total alocat jucătorilor a ajuns la 36,47 milioane de lei (circa 7,8 milioane de euro), în timp ce deficitul a ajuns la peste 35 de milioane de lei. Practic, CFR a lucrat “pe datorie” în 2018.

Numai că această loterie în care Neluțu Varga a angajat CFR Cluj avea să fie, în final, câștigătoare. Echipa a luat din nou titlul, la pas, și a avut o toamnă excelentă în cupele europene, calificându-se în “16”-imile de finală ale Europa League. Cei aproximativ 9 milioane de euro care vor intra în club de la UEFA reprezintă de patru ori mai mult decât prevăzuseră în proiectul de buget conducătorii CFR-ului.

Previous Article
Next Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *