ActualitatePrincipalSporturi

EXCLUSIV Luptă la baionetă pentru șefie la Steaua. 3 colonei din club candidează pentru postul de comandant. Cu cine se bate Talpan pe funcție

 În acest moment, sunt trei colonei care luptă pentru scaunul de comandant la Steaua. Sursele Sport-zone.ro spun că, după ultimele evenimente, Talpan se consideră favorit
În acest moment, sunt trei colonei care luptă pentru scaunul de comandant la Steaua. Sursele Sport-zone.ro spun că, după ultimele evenimente, Talpan se consideră favorit

În lupta pentru fotoliul de comandant al CSA Steaua au rămas 3 colonei din club după ce colonelul Bixi Mocanu, în fruntea grupării militare în ultimul an, a părăsit postul în octombrie 0218, dezvăluie pentru Sport-zone.ro surse bine informate din interiorul grupării militare. Ultimele evenimente par să-l fi propulsat în postura de favorit pe colonelul de justiție Florin Talpan.

Cei 3 care se luptă pentru fotoliul de pe care s-a ridicat Bixi sunt colonelul de justiție Florin Talpan, colonelul de educație fizică Cornel Milan și colonelul de educație fizică Mădălin Hâncu, toți angajați deja la CSA Steaua. Sursele Sport-zone.ro spun că, deocamdată, doar Talpan și Milan și-au depus dosarele de candidatură, dar momentan procedura pentru concurs a fost sistată. Lucrurile ar trebui, totuși, să se lămurească până în februarie.

Considerat favorit până în noiembrie, colonelul de educație fizică Cristian Cîrlan, vicepreședintele clubului și comandant interimar, pare puțin probabil să mai concureze din cauza unor probleme de sănătate.

Fiecare dintre cei 3 rămași în cursă are argumentele sale. Sport-zone.ro vă prezintă o scurtă caracterizare a candidaților cu punctele forte și slăbiciunile acestora.

Colonelul Florin Costel Talpan

colonelul Florin Talpan la Tribunalul București
Colonelul Florin Talpan consideră că i se cuvine funcția de comandant la CSA Steaua

AVANTAJE: Florin Costel Talpan este eroul suporterilor steliști, învingătorul lui Gigi Becali în ultimii 5 ani, în toate procesele importante prin care s-a recuperat, bucată cu bucată, brandul Steaua.

Juristul clubului este un personaj foarte combativ și determinat, cu susținere puternică în minister. Candidatura sa este îndreptățită pentru că, spre deosebire de alții, Talpan chiar a făcut ceva pentru clubul unde e angajat. Nu a cedat presiunilor exercitate asupra sa de Becali prin toate pârghiile posibile, are o capacitate de muncă ieșită din comun și – conform descrierii făcute chiar de foști șefi de-ai săi – este un tip incoruptibil.

Ca un detaliu distractiv, faptul că nu se lasă “îndoit” a generat stupefacția lui Becali, obișnuit să aibă de-a face cu funcționari ai statului care abia așteaptă să cadă la înțelegere. Acesta este unul dintre motivele pentru care latifundiarul a ajuns să-l considere pe Talpan nebun: nu poate înțelege de ce juristul preferă să locuiască într-o locuință de serviciu și să meargă cu o mașină veche, în loc să o lase mai moale cu procesele și să își îmbunătățească standardele de viață.

Talpan pretinde că își propune să reinstaleze ordinea și cinstea în club, cu prioritate pentru redresarea sportivă. Vrea să forțeze promovarea echipei de fotbal în Liga 1.
Antecedentele nu lasă motive să ne îndoim că e sincer când spune asta, dar nu e clar dacă și știe ce e de făcut.

DEZAVANTAJE: tip conflictual și orgolios, Talpan a ajuns în război cu toți superiorii pe care i-a avut în club de-a lungul anilor, dar și cu ceilalți colegi din minister.

Nu știe să colaboreze, nu știe să accepte părerile altora. Din acest motiv este oarecum izolat și în club.

N-a avut niciodată niciun subordonat, motiv pentru care propulsarea direct în funcția de comandant la CSA Steaua, ca șef peste sute de oameni, ar fi o aventură atât pentru el, cât și pentru gruparea militară.

Nu are scrupule atunci când încearcă să-și atingă scopurile. N-a ezitat să facă plângeri penale împotriva unor șefi și colegi, iar pe unii i-a și înregistrat, ulterior dând publicității convorbirile cu aceștia (cazul Petre Ducu).

Este avid după publicitate și onoruri. Simte nevoia să iasă în față cu orice preț și în orice împrejurare. Acest lucru se poate transforma repede într-o slăbiciune periculoasă dacă ajunge șef la Steaua.

Colonelul Cornel Milan

Colonelul Cornel Milan (dreapta) a obținut rezultate foarte bune ca antrenor al echipei de scrimă de la CSA Steaua
Colonelul Cornel Milan (dreapta) a avut rezultate foarte bune în plan sportiv. FOTO: www.csasteaua.ro

AVANTAJE: Cornel Milan este un personaj binecunoscut și respectat în lumea scrimei. În vârstă de 48 de ani, colonelul este antrenorul care s-a ocupat de excepționala generație a spadasinelor de la Steaua. Echipa României care a luat medalia de aur la Olimpiada de la Rio, din 2016, a avut 3 din cele 4 fete legitimate la Steaua: Ana-Maria Popescu (Brânză), Simona Gherman (Alexandru) și Simona Pop (Deac). Cea de-a patra, Loredana Dinu (Iordăchioiu), a provenit de la Dinamo.

Spre deosebire de mulți alții, Cornel Milan a ajuns colonel prin rezultate – beneficiind și de o avansare la excepțional. Cei care îl cunosc bine afirmă că e un tip cumsecade, știe să gestioneze relațiile interumane și e destul de calculat în ceea ce face. Dă dovadă de responsabilitate, iar rezultatele obținute, precum și capacitatea de a transforma într-o familie lotul de scrimă, confirmă această calitate.

DEZAVANTAJE: dincolo de abilitățile pedagogice și de profesionist ca antrenor, colonelul Cornel Milan nu a demonstrat, de-a lungul anilor, că s-ar descurca într-o funcție atât de mare precum cea de comandant la Steaua. Colegii din club spun că nici măcar problemele de management la scrimă nu reușea să le gestioneze mereu bine, din acest motiv fiind uneori admonstat de comandanți în ședințele cu șefii de secții.

Un alt defect ar fi faptul că n-a avut, până acum, subalterni. Echipa sa, însemând stafful și sportivii, număra 10-15 oameni. Dar colonelul Milan nu are experiența organizării la nivel macro. N-a gestionat niciodată un volum mare de lucru, administrativ și sportiv.

Pe scurt, un excelent profesionist ca antrenor, colonelul Cornel Milan ar ajunge, dacă este numit comandant la Steaua, într-o funcție care s-ar putea să-i depășească abilitățile și capacitatea de a gestiona situații complexe.

Colonelul Mădălin Sorin Hîncu

Colonelul Mădălin Hîncu (dreapta) este sosit de curând la CSA Steaua
Colonelul Mădălin Hîncu (dreapta) a avut rezultate foarte bune în calitate de șef al sporturilor montane din cadrul Armatei. Din 1 ianuarie 2018, unitatea sa a fost integrată în CSA Steaua FOTO: contul de Facebook al colonelului Hîncu

AVANTAJE: colonelul Mădălin Hîncu este un membru relativ recent al CSA Steaua – motiv pentru care s-ar putea să fi scăpat de unele obiceiuri împământenite pe culoarele grupării militare și care au tras în jos clubul în ultimele decenii.

Până acum doi ani, Centrul de Sporturi Montane de la Predeal se numea Club Sportiv Aplicativ Militar “Bucegi”, nu avea legătură cu CSA Steaua și aparținea direct de Statul Major al Forțelor Terestre. Cu Hîncu la comandă, sporturile montane au avut rezultate foarte bune – lucru care l-ar putea recomanda pentru încă un pas înainte.

Colonelul Hîncu este în relații bune cu oameni din minister, dar și pe linie politică – încă o bilă albă în România de azi. El ocupă în continuare funcția de șef al centrului de sporturi montane și e greu de crezut că ar exista la Steaua, azi, cineva în stare să-l schimbe.

Pentru că a avut atât timp funcție de decizie, este obișnuit cu comanda, lucrul cu oamenii și organizarea unei structuri – chiar dacă nu de dimensiunile celei de la Steaua.

DEZAVANTAJE: încă nu și-a depus raportul în mod oficial, ceea ce – având în vedere relațiile pe care le are la minister – ar putea să însemne că știe deja cine va câștiga concursul.
Are o impresie prea bună despre sine însuși, cred cei care-l cunosc. Atât de bună, încât emite verdicte în zone de care nu are habar. Suficiența și superficialitatea de care dă uneori dovadă n-ar face deloc casă bună cu statutul de comandant la CSA Steaua.

Colonelul țintește postul de câțiva ani, timp în care a încercat să-i facă pe oamenii importanți din minister să-l ia în calcul pentru funcția de top la cel mai galonat club din România.

Tags

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close