
Marian Iancu rămâne după gratii: Curtea de Apel i-a respins revizuirea pedepsei. Șoc în sală: „«Elefantul» a slăbit enorm!”
Marian Iancu, fostul finanțator al echipei FC Timișoara, rămâne după gratii după ce Curtea de Apel București i-a respins definitiv luni, 16 decembrie 2019, cererea de revizuire a pedepsei. Iancu este în închisoare din octombrie 2014, când a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru mai multe infracțiuni economice și un prejudiciu care depășește 200 de milioane de dolari.
Iancu a depus cererea de revizuire pe 12 noiembrie, la Curtea de Apel București. Fostul om de afaceri a fost condamnat după ce a fost prins cu evaziune fiscală și spălare de bani în dosarul “RAFO Onești”. Sentința a venit, în 2014, după un proces care a durat 8 ani.
Mărirea lui Marian Iancu

Prezența lui Marian Iancu pe culoarele Curții de Apel a produs stupefacție. “«Elefantul» a slăbit enorm în închisoare. Aproape că e de nerecunoscut”, a povestit pentru Sport-zone.ro un martor ocular.
În calitate de patron la FC Timișoara, Marian Iancu a fost o figură marcantă a fotbalului românesc în urmă cu un deceniu. Echipa a terminat pe locul 2 în sezonul 2008-2009, fiind depășită cu 3 puncte de o altă formație dispărută, Unirea Urziceni, după un final de campionat controversat. Timișoara a pierdut acasă cu Urziceni în penultima etapă, după un meci cu 1 pauză – 2 final (scorul a fost 1-2, la pauză 1-0), apoi a pierdut și în ultima rundă, la FC Brașov, cu 0-1.

Timișoara s-a luptat în acea perioadă pentru cei mai buni jucători din campionat, reușind să elimine Șahtior Donețk din turul III preliminar al Ligii Campionilor, apoi a strâns 5 puncte într-o grupă din Europa League cu Anderlecht, Ajax și Dinamo Zagreb.
Într-o vreme s-a zvonit că ar fi vorba să cumpere Rapid de la George Copos, patronul de atunci. Rapidiștii l-au așteptat cu sufletul la gură pe Iancu, despre care spuneau că e de-al lor, crescut în Giulești.
Prăbușirea “Elefantului”
Avid de publicitate, Marian Iancu era ubicuu la posturile de televiziune. Angajații săi de la BkP Petroleum afirmau că în biroul său tronau mai multe plasme, toate comutate pe diverse posturi TV de sport. Iancu urmărea emisiunile și intervenea telefonic ori de câte ori considera că are ceva de spus. La ora prânzului era festin. Martorii povesteau că angajații firmei de catering care aducea mâncarea cu furgoneta la firma lui Iancu nu mai pridideau să care platourile.
În același timp, Iancu a
fost implicat în numeroase scandaluri. L-a acuzat pe fostul președinte al FRF,
Mircea Sandu, că a cerut mită. Curtea de Conturi a stabilit că echipa sa a fost
finanțată ilegal de autoritățile publice din Timișoara. În decembrie 2018, după
un proces care a durat 3 ani, Gheorghe Chivorchian, președintele executiv al FC
Timișoara în acea perioadă, a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare
cu suspendare în acel dosar.
Tot atunci, FC Timișoara a ajuns să fie reclamată la FIFA de nenumărați
jucători și cluburi pentru neplata contractelor. Echipa transfera, dar nu făcea
plățile. În cele din urmă, când datoriile s-au acumulat, FC Timișoara a fost
desființată.
În 2014, după 8 ani de procese, procurorii DIICOT au obținut condamnarea rețelei în care era implicat și Marian Iancu. Acesta a fost condamnat definitiv la 12 ani de închisoare.
Din 2014 și până astă-vară, Fiscul recuperase 2,5% din prejudiciul de 200 de milioane de dolari adus statului român de Marian Iancu în dosarul RAFO, conform G4Media.