De ce a rămas Țiriac fără finanțare bugetară la federația de tenis. Miliardarul a venit pe cai mari ca președinte, cu o mulțime de promisiuni, dar n-a reușit să rezolve nicio problemă

Anunțul oficial al Ministerului Tineretului și Sporturilor, conform căruia Federația Română de Tenis se numără printre cele doar 5 federații respinse la finanțarea bugetară pe 2020, vine ca o lovitură grea de imagine pentru Ion Țiriac. Celebru pentru sofismul „între un hoț și un prost, aleg hoțul”, rostit în timpul protestelor din februarie 2017, împotriva OUG 13 (proteste pe care le-a criticat dur), Țiriac avea aura unui tip atotputernic.

Miliardarul, care are o influență copleșitoare în sportul românesc “de stat” (federații și Comitetul Olimpic Român), a candidat la funcția de președinte al federației de tenis, pe care a și câștigat-o, făcând o serie de promisiuni. În esență, sloganul său electoral a fost “vin, în 6 luni rezolv tot și mă retrag” – idea fiind ca, după aceea, în locul său să vină tot George Cosac, președintele de dinainte. A trecut însă un an de la alegeri și nu s-a rezolvat încă nimic. Ba, dimpotrivă.

Alegerile de la Tenis, anulate după ce s-a folosit metoda “Escrocul din Carpați

Problemele tenisului sunt destul de complicate. Alegerile precedente, câștigate de George Cosac, au fost contestate de Marius Vecerdea, conducătorul unui club din Sibiu și antrenorul președintelui Klaus Iohannis. În instanță, după un proces lung, Vecerdea a demonstrat că la tenis s-a aplicat schema “escrocul din Carpați” – o metodă brevetată acum 20 de ani de președintele de atunci al federației de șah. Pe scurt, mecanismul constă în fabricarea și apariția, în Adunarea Generală, a unor membri ilegali, neînscriși în Registrul Asociațiilor de la Tribunal – unii, chiar reprezentanți ai unor cluburi-fantomă, de apartament, care există doar pe hârtie. Aceștia votează “cu cine trebuie”, apoi dispar așa cum au apărut, fără urmă. Povestea de la Șah a ajuns de notorietate mondială în 2000, mai ales că se descoperise cum președintele federației române își falsificase și coeficientul ELO, devenind mare maestru internațional prin victorii repurtate la concursuri fictive! Presa spaniolă l-a numit pe român “Escrocul din Carpați”.

Vecerdea a demonstrat în instanță că, la alegeri, Cosac fusese votat de membri ai FR Tenis care nu sunt afiliați și nu sunt înregistrați la Registrul Asociațiilor.

După anularea definitivă a rezultatului alegerilor, FR Tenis a pierdut, în 2018, finanțarea de la MTS și a fost silită să refacă alegerile.

De data aceasta, a candidat la funcția de președinte însuși Ion Țiriac, care a câștigat – așa cum am spus mai sus – promițând că în 6 luni rezolvă și intrarea în legalitate, și finanțarea de la buget, și atragerea de sponsori, apoi se retrage.

Numai că alegerea lui Țiriac a fost, de asemenea, contestată la tribunal de Vecerdea din același motiv – participarea la vot a unor membri care n-aveau acest drept. Procesul este pe rol la Curtea de Apel. MTS tocmai a anunțat că, pentru al treilea an la rând, FR Tenis nu va primi finanțare. Sponsorii n-au apărut.

Halep, scoasă la înaintare pentru presiuni publice asupra guvernului și Justiției

Asupra judecătorilor și a guvernului s-a încercat un fel de presiune publică, mai multor sportivi de top – între care și Simona Halep – dându-li-se un comunicat pe care să-l posteze, astă-toamnă, simultan pe conturile lor de socializare. Mesajul era unul de susținere pentru Ion Țiriac și critic la adresa instituțiilor statului. Iată mesajul postat de Simona Halep pe 5 noiembrie, pe Facebook: „Zilele trecute, noi jucătorii, am citit o știre prin care cineva anunță un succes triumfător al unei noi întârzieri la procedura de recunoaștere a noului președinte al Federației Române de tenis, Dl Ion Țiriac. Noi știm că aceste alegeri au fost democratice și avem convingerea fermă, că la ora actuală, Ion Țiriac este singurul om care nu poate fi suspectat de vreun interes cu privire la conducerea tenisului din România. Cu toate astea, noi nu înțelegem de ce Ministerul Tineretului și Sportului refuză în continuare să finanțeze Federația Română de Tenis. Această finanțare nu este pentru noi, este pentru activitatea de zi cu zi a Federației și în special pentru toate acțiunile dedicate juniorilor și tinerilor jucători de tenis. Suntem oricum în ceasul al 12-lea, la un nivel scăzut al întregului sport din România și cu toate astea ministerul refuză să finanțeze o Federație pentru că cineva contestă în instanțe în permanență acțiunile Federației. Nu înțelegem cum s-a ajuns în această situație și de ce nimeni nu ia o hotărâre sau o poziție față de toate aceste probleme.
În timpul în care amânarile sunt declarate «mari victorii», proiectele mari pentru copii și juniori sunt oprite pe loc, pentru că statul refuză să le finanțeze. Nu trimitem destui copii la competiții, nu le plătim antrenorii, nu le dăm alimentație, medicamentație, pregătire fizică, nu ne apucăm de centre regionale, toate pentru că domnul Țiriac nu apare încă într-un registru!!! Iar dacă nu apare într-un registru, Ministerul nu știe, nu are habar cine a fost ales președinte, chiar dacă a participat la congresul de alegeri!

O astfel de situație este greu de înțeles – viitorul tenisului românesc chiar nu merită să fie omorât cu totul de birocrație și declinare continuă de responsabilitate.
Din poziția noastră de promotori ai sportului românesc și ai României, solicităm responsabilitate din partea Ministerului, respectiv reluarea în regim de urgență a finanțării Federației și a programelor sale, acțiune de natură să mențină viu spiritul sportiv și performanțele românești la nivel național și internațional”. Texte asemănătoare au apărut, aproape simultan, pe conturile Soranei Cârstea și Marius Copil.
Tot astă-toamnă, cu doar câteva zile înaintea acestui comunicat, în presă a apărut informația că Ion Țiriac ar fi adus 250.000 de euro la federație, rezolvând astfel problema financiară. Numai că sursele sport-zone.ro, din interiorul FR Tenis, au negat vehement această “știre”: “Nu există acești bani! De când s-a făcut anunțul îi căutăm și nu-i găsim!”.

Ministrul Ionuț Stroe regretă “nespus”, dar n-are ce să le facă

Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sporturilor, și-a arătat compasiunea luni pentru situația FR Tenis, dar a precizat că n-are ce face până nu se rezolvă problemele din tribunal: „Îmi pare nespus de rău că există în momentul de faţă federaţii sportive neeligibile la finanţarea acordată de stat. Noi ne dorim ca Federaţia Română de Tenis şi celelalte care nu şi-au rezolvat până acum unele probleme de natură juridică să vină la finanţare. Suntem deschişi pentru că ne dorim pentru publicul iubitor de sport din România ca aceste federaţii să beneficieze de finanţare de la stat. În ceea ce priveşte situaţia de la FRT cred că există un termen apropiat în procesul în care se găseşte şi sper să se lămurească lucrurile pentru a-i avea şi pe ei parteneri aici”.

Următorul termen al procesului, la Curtea de Apel, este 22 ianuarie 2020.

Previous Article
Next Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *