Andreea Răducan în Oklahoma, la Hall of Fame

CULISE Din povestea de succes a gimnasticii românești au rămas doar deplasările. De ce a demisionat, de fapt, Andreea Răducan de la conducerea FR Gimnastică

Știrea că Andreea Răducan și-a dat demisia din funcția de președinte al Federației Române de Gimnastică a făcut repede înconjurul țării la începutul lui decembrie 2019. Apoi, la fel de rapid, sub presiunea altor întâmplări, evenimentul a și fost uitat, odată cu motivul oficial pentru care fosta campioană mondială a anunțat că face pasul înapoi: eșecul României de a se califica la Jocurile Olimpice Tokyo 2020.

Povestea, în sine, merită mai mult de câteva rânduri ajunse repede în subsolul site-urilor de știri, și nu doar pentru că am asistat la un eveniment epocal pentru România: un președinte de federație își asumă responsabilitatea și demisionează. Pentru cine a uitat sau nu știe, alte două sporturi de top din țara noastră, fotbalul și handbalul, tocmai au încheiat dezastruos niște competiții majore (fotbalul a ratat calificarea la Euro 2020, naționala de handbal feminin a fost ciuca bătăilor la Mondiale, înregistrând și un istoric 20-37 cu Japonia), iar președinții federațiilor respective n-au nicio tresărire.

„Vreau să le mulțumesc colaboratorilor pentru modul în care am lucrat în acești ani urâți. Folosesc acești termeni. Faptul că nu am antrenat nu înseamnă că nu știu ce se întâmplă în sală. Nu a fost greu, dar a fost urât și asta m-a făcut să pun punct activității mele aici. Să sperăm că vor avea mai multă inspirație, mai multă rezistență cei care vor veni, exact ce le trebuie pentru a face față în Federația Română de Gimnastică. E dificil pentru mine să fac public numele celor care s-au împotrivit. Aproximativ trei sferturi dintre membrii Comitetului Executiv, nu neapărat că nu au dorit schimbarea, dar au votat altceva. Am încercat să le explic că lipsa de constanță creează disconfort. E foarte greu ca tu, ca președinte, să faci ceva dacă nu ai susținerea Comitetului Executiv. Eu nu am venit aici să mă lupt cu nimeni, să ne atacăm, nici să ne certăm. Lucrurile au început să meargă atât de prost, încat orice am fi încercat, ar fi putut fi mai bine. Nu poți să faci același lucru și să ai pretenția unui rezultat diferit.” 

Andreea Răducan pe 5 decembrie, când și-a anunțat demisia de la președinția FR Gimnastică

Timpul trece, leafa merge. Cei mai mulți membri ai Comitetului Executiv și angajați ai federației sunt mulțumiți de situația actuală

Ce s-a întâmplat, însă, la gimnastică? Probabil cel mai productiv sport din istoria României, disciplină dominată la nivel mondial de tricolore timp de 40 de ani, gimnastica e acum în moarte clinică, după ce s-a ratat calificarea la a doua ediție consecutivă a Olimpiadei, după eșecul din 2016.

În august 2017, la un an după Jocurile Olimpice de la Rio, Andreea Răducan era aleasă președinte al federației de gimnastică, devenind, la 34 de ani, cel mai tânăr președinte din istoria acestui for. Venirea fostei campioane a fost privită ca o șansă de a reforma un sport încremenit în timp. Realizată financiar și profesional, formată profesional în mediul privat, Andreea a pus pe masă, în Adunarea Generală care a ales-o, un plan de redresare care punea accent pe dinamism, deschidere spre nou, inițiativă, reformă.

25
de angajați avea Federația Română de Gimnastică la finalul anului trecut

La foarte scurt timp, noua șefă a federației și-a dat seama însă că trebuie să coabiteze cu un Comitet Executiv în care cei mai mulți membri erau ostili oricărei idei de schimbare. E greu de înțeles din afară cum e posibil așa ceva, dar destui angajați ai federației sunt mulțumiți cu lucrurile așa cum sunt ele acum. Gimnastica nu mai înseamnă nimic, dar asta nu-i deranjează atât timp cât salariile intră pe card la timp, deplasările în străinătate sunt regulate și nu li se cere să facă treabă. Salariile nu sunt mari la federație, dar nici volumul de muncă mare. În plus, destui s-au „lipit” la diverse comisii ale federației europene sau internaționale. Așa mai pică o deplasare, o diurnă, un sejur gratuit în străinătate. Din când în când, din ce în ce mai rar, câte un sportiv mai obține câte o performanță, iar atunci toată lumea ia primă. Acest mod de a petrece timpul al funcționarilor din federație a fost tulburat când a apărut Andreea Răducan.

Așa s-a ajuns la o luptă surdă în culise, inițiativele fostei campioane mondiale fiind ori blocate direct în forul de conducere al FR Gimnastică, ori boicotate de cei care ar fi trebuit să le execute – angajații federației.

Angajații federației ajunseseră să alunge sponsorii aduși de Andreea Răducan: “N-avem nevoie de nimic!”

Andreea Răducan a fost lăsată, până la urmă, aproape singură – alături de foarte puțini aliați, cum ar fi extraordinara familie a lui Dan Grecu – să pună în practică programul său de revitalizare a gimnasticii.

Bugetari cu contracte de muncă pe termen nelimitat, fără vreo clauză de performanță de care să le depindă funcțiile sau veniturile, cu program lejer și lipsiți de griji, cei mai mulți dintre angajații federației au privit apariția Andreei în peisaj ca pe o mare pacoste. Erau trimiși pe teren, puși să interacționeze cu membrii federației din teritoriu, să gândească planuri de popularizare, promovare și modernizare a gimnasticii, li se cerea să fie disponibili și energici.

S-a ajuns, povestesc surse din federație, ca Andreea Răducan și prietenii săi să organizeze singuri concursuri și evenimente ale federației. Tot Andreea și colaboratorii au adus sponsori, în timp ce angajații FR Gimnastică priveau de pe margine sau chiar puneau bețe în roate. Reprezentanților unui sponsor adus de Andreea Răducan li s-a spus, de către funcționarii federației, că de fapt ei n-au nevoie de nimic. Altei firme care dorea să ajute federația i s-a transmis, de aceiași funcționari, că dacă vrea neapărat să dea ceva, atunci să aducă singură marfa și s-o descarce undeva.

La diversele evenimente din București și din țară, Andreea Răducan a fost lăsată să se ducă singură. Unul dintre angajații de la federație a intrat de multă vreme în concediu medical, motiv pentru care nu poate efectua nicio activitate pe plan intern. Același angajat s-a sacrificat, în schimb, și, așa bolnav și în concediu, cum era, a plecat în delegație în străinătate, la un eveniment al Federației Europene.

Iar exemplele pot continua.

Delegația României la Congresul Federației Europene de Gimnastică de la Sofia, din 15-16 noiembrie. Secretarul federal Mircea Apolzan (primul din dreapta), aflat în concediu medical, a găsit puterea să facă deplasarea

Dan Grecu, printre puținii care i-au rămas alături Andreei Răducan. Fostul campion s-a implicat în relansarea lotului de juniori

Printre inițiativele Andreei Răducan s-a numărat și încercarea de a reforma loturile naționale. A solicitat în mai multe rânduri, în Comitetul Executiv, schimbarea antrenorului-coordonator de la fete, Nicolae Forminte, despre care estima că nu poate să califice echipa la Jocurile Olimpice. Nu a obținut schimbarea și tricolorele au ratat lamentabil calificarea la Olimpiadă. La fel s-au petrecut lucrurile și cu Marius Urzică la lotul masculin.
Unul din puținele proiecte ale președintelui care a reușit să treacă de barajul Comitet Executiv – angajați FR Gimnastică a fost redeschiderea Centrului Național Olimpic de la Reșița. Susținută de familia Dan și Elena Grecu, care a acceptat să plece de la București pentru a prelua conducerea lotului, inițiativa s-a transformat, acum, în marea speranță a României. Munca făcută de antrenori și coordonatori la Reșița a adus astă-vară prima medalie de aur la Mondialele de juniori, prin Gabriel Burtănete (17 ani), la sărituri. Exemplul lui Dan Grecu, fostul campion și antrenor de succes al lotului olimpic de băieți, ajuns azi la 70 de ani, n-a avut însă ecou și printre angajații federației.

Decizia Andreei Răducan este irevocabilă, spun sursele sport-zone.ro. Locul său este deja vizat de câteva persoane, alegerile fiind programate pentru primăvara anului 2020, cel mai probabil în martie.

Previous Article
Next Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *