Răzvan Burleanu și banii primiți de la FIFA și UEFA

CIFRE | DIICOT la ușa FRF. Federația a cheltuit 93 de milioane de euro în 4 ani. Coadă uriașă la bugetul FRF: șefime, politicieni, firme de echipament, agenții de turism, edituri. Câți bani vin ca ajutoare de la FIFA și UEFA

Federația Română de Fotbal condusă de Răzvan Burleanu face obiectul unei cercetări a procurorilor DIICOT, care au ridicat documente din sediul instituției într-o cauză penală vizând constituire de grup infracțional organizat, delapidare și evaziune fiscală, anunță gsp.ro. Informația privind cercetările procurorilor a fost confirmată, pentru sursa citată, chiar de DIICOT.

Modul în care s-au cheltuit banii la federație după venirea ca președinte a lui Răzvan Burleanu, în martie 2014, a născut numeroase suspiciuni și nedumeriri. La mijloc sunt sume mari.

Sport-zone.ro are documentele cu bilanțul financiar al FRF privind perioada 2014-2018 – primii 5 ani din domnia lui Răzvan Burleanu. Pentru că datele din 2019 – care abia s-a încheiat – nu sunt încă oficiale, fiind disponibile doar estimări făcute în primăvara trecută, am decis ca acestea să nu fie incluse în prezentarea de față.

Câți bani au venit ca ajutoare de la FIFA și UEFA și unde s-au dus banii

Acestea sunt sumele cheltuite de FRF în mandatul lui Răzvan Burleanu

Între 2014 și 2018, federația a cheltuit 93.024.267 euro. Vârful a fost atins în 2016, când, după calificarea la Europene, Burleanu și oamenii săi au făcut petrecere. De la UEFA a venit un supliment de 8.500.000 de euro – prima de calificare la turneul final – pe lângă ajutoarele anuale primite de la forul continental și cel mondial (FIFA). Așadar, în 2016 s-au cheltuit 25,9 milioane de euro de către FRF. O parte importantă – 6.434.000 de euro – s-au dus către lotul național (incluzând aici primele fotbaliștilor), dar peste 650.000 de euro au mers, de exemplu, spre membrii Comitetului Executiv al federației, în frunte cu Burleanu. Aceștia s-au autopremiat cu o zi înainte să urce în avionul de Franța, pentru sejurul de o lună la turneul final.

Pentru acest tip de grafice plătește FRF către IRES, institutul de sociologie al lui Dâncu, sume de sute de mii de lei pe an. Numai în intervalul 2014-2015 s-au virat în conturile IRES 450.000 de lei

În medie, însă, bugetul FRF a fost de 18.604.853 de euro pe an. Din acești bani au trebuit îndestulați angajații – fondul salarial s-a dublat după venirea lui Burleanu, ajungând la 4.000.000 de euro pe an –, dar și nenumărații clienți ai FRF. Federația a cumpărat, de exemplu, echipament sportiv de la Joma în valoare de circa 1,5 milioane de euro pe an. Pe listă s-au regăsit și agenții de turism preferate, dar și Vasile Dâncu în persoană, precum și IRES – institutul sociologic controlat de politician. Fostul vicepremier, despre care se știe că e apropiat de serviciile secrete, este strategul și protectorul lui Burleanu. La rândul său, președintele federației l-a luat pe Dâncu în toate deplasările echipei naționale și l-a invitat lângă el, în lojă, alături de Liviu Dragnea (pe când acesta era încă în libertate), la meciurile de acasă ale tricolorilor.

34,5% din banii cheltuiți de Burleanu au provenit din ajutoare FIFA și UEFA

Evoluția sumelor primite de FRF de la forurile fotbalistice internaționale în perioada 2015-2018. Sunt incluse ajutoarele, împrumuturile nerambursabile și prima de calificare la Euro 2016

Cifrele ne arată că, în perioada 2015-2018, peste o treime din banii cheltuiți de federație (34,5%) au provenit din ajutoarele FIFA și UEFA. Între 2015 și 2018, FRF a avut buget total de 77.670.927 euro, în timp ce ajutoarele și împrumuturile nerambursabile ale forurilor internaționale fotbalistice s-au cifrat la 26.775.565 euro. În sumă este inclusă prima de calificare primită de la UEFA în 2016, când România a jucat la Europene.

În 2016, FRF a încasat de la UEFA și FIFA, în total, 11.931.000 de euro. Media acestor ajutoare și împrumuturi nerambursabile a fost, însă, în cei patru ani măsurați, de 6.693.891 de euro pe an.

În jurul acestor ajutoare se învârt suspiciunile taberei care l-a susținut pe Ionuț Lupescu, în 2018, la candidatura pentru șefia FRF. Aceștia au acuzat că banii veniți de la FIFA și UEFA ar fi fost deturnați și folosiți în alte scopuri decât dezvoltarea fotbalului. În principal, acuzațiile taberei Lupescu vizau utilizarea ajutoarelor de la instituțiile internaționale pentru a finanța campania electorală a lui Burleanu și pentru a mitui alegătorii cu excursii, cadouri și bani cash.

FIFA și UEFA dau acești bani sub formă de ajutoare și împrumuturi nerambursabile, dar nu permit, totuși, cheltuirea lor oricum. Există programe – cum a fost HatTrick – unde banii trebuie folosiți cu un scop precis. În același timp, surse bine informate au explicat pentru sport-zone.ro că nici FIFA, nici UEFA nu sunt foarte atente la detalii, dornice să nu-și supere electorii.

Cu Centrele de Excelență s-au cheltuit 2.000.000 de euro, apoi au fost închise. Tribunalul le-a declarat ilegale. Paguba n-a fost recuperată

Venirea lui Burleanu la FRF a coincis cu un boom al salariilor, care aproape s-au dublat

Există însă și alte spețe în care FRF a angajat cheltuieli contestate – unele au făcut și obiectul unor plângeri penale la DNA.

– cu Centrele de Excelență deschise la Buzău, Târgu Mureș, Timișoara s-au cheltuit circa 2.000.000 de euro. Acestea au fost declarate însă ilegale și închise pe rând. Banii nu au mai fost recuperați.

– după calificarea la Euro 2016, Burleanu și membrii Comitetului Executiv și-au dat prime de circa 675.000 de euro. Cei care au votat însă acordarea primelor nu aveau însă o calitate oficială, pentru că Tribunalul București a declarat ilegală, prin hotărâre definitivă, componența Comitetului Executiv. Ulterior, banii de prime au făcut obiectul unei plângeri penale la DNA.

– FRF a accesat fonduri europene într-un program care viza angajarea unor persoane vulnerabile, provenite din medii defavorizate. Banii s-au cheltuit, dar persoanele respective n-au fost angajate, așa că Ministerul Dezvoltării a solicitat returnarea fondurilor.

Previous Article
Next Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *